Rupel je z Alkalajom govoril tudi o lajšanju vizumskega režima za vstop državljanov BiH-a v schengenski prostor. Foto: EPA
Rupel je z Alkalajom govoril tudi o lajšanju vizumskega režima za vstop državljanov BiH-a v schengenski prostor. Foto: EPA

Rupel je izrazil upanje, da bo BiH parafirani sporazum o približevanju in stabilizaciji z Unijo podpisal konec marca oziroma v začetku aprila. Pogoj za podpis je po Ruplovih besedah sprejetje policijske reforme v BiH-u.

Slovenski zunanji minister je še poudaril, da Slovenija želi BiH-u vse najboljše pri približevanju evroatlantskim integracijam, Alkalaj pa je ob tem dejal, da Bosna veliko pričakuje od slovenskega predsedovanja EU-ju: "Slovenija je vzor Bosni in Hercegovini ter na ta način lahko zelo pomaga BiH-u na njeni poti v schengenski prostor."

Ministra sta odnose med državama označila za zelo dobre - gospodarski odnosi da so v vzponu, blagovna menjava se bliža milijardi evrov.

Govor je bil neizbežno tudi o razmerah v pokrajini - najtančneje, o Kosovu. Alkalaj je glede njegove neodvisnosti dejal, da je stališče BiH-a o tem znano, da pa bo Sarajevo sodelovalo z EU-jem in državami iz regije, da bi na območju zagotovili mir in stabilnost. O pozivih k razglasitvi neodvisnosti Republike srbske je minister dejal, da skladno z daytonsko ustavo nobena entiteta nima pravice do odcepitve od BiH-a.

K. S.