Rusija še vedno zanika vojaško podporo proruskim separatistom na vzhodnem delu Ukrajine. Foto: EPA
Rusija še vedno zanika vojaško podporo proruskim separatistom na vzhodnem delu Ukrajine. Foto: EPA

Sodišče v južni regiji Rostov je na spletu objavilo sodbo v zadevi, v kateri je obtoženi pričal, da je bil odgovoren za dobavo hrane ruskim enotam v vzhodni Ukrajini. V sodbi sodišča je bilo zapisano, da bo vsaka dva tedna na vzhod Ukrajine poslan konvoj 70 tovornjakov z zalogami, ki bodo pripeljali hrano ruskim vojakom, nameščenim na tem območju.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je objavo sodbe označil kot napake na strani tistih, ki so napisali besedilo. Dejal je še, da je bila izjava lahko podana le po pomoti, "ker to ni mogoče. Na ozemlju samooklicanih republik sploh ni oboroženih sil Ruske federacije".

Sorodna novica Evroposlanci z resolucijo o Sloveniji izrazili "globoko zaskrbljenost"

Ob tem je pritrdil, da Rusija separatističnim državam na vzhodu Ukrajine redno pošilja humanitarno pomoč.

V sodnem dokumentu je navedeno, da so bile zaloge v vzhodno Ukrajino poslane v letih 2018 in 2019. "Dobave so bile namenjene vojaškim enotam oboroženih sil Ruske federacije v DPR-ju in LPR-ju," pa navaja dokument, ki se nanaša na regiji Doneck in Lugansk.

Kijev z državami zaveznicami na Zahodu trdi, da Rusija podpira separatistične borce na vzhodu Ukrajine. V konfliktu je umrlo najmanj 13.000 ljudi, napetosti pa so močno zaostrile odnose Moskve z ZDA in Evropo.

Evropski parlament za strožje sankcije in proti priključitvi Severnega toka 2

Ravno zato je Evropski parlament z resolucijo obsodil okrepljeno rusko vojaško prisotnost v bližini meje z Ukrajino.

Novi nemški kancler Olaf Scholz ob prihodu na vrh. Foto: Reuters
Novi nemški kancler Olaf Scholz ob prihodu na vrh. Foto: Reuters

V resoluciji, ki so jo sprejeli s 548 glasovi za, 69 proti in 54 vzdržanimi, je parlament obsodil trenutno kopičenje vojakov. Moskvo so pozvali, naj nemudoma umakne svoje vojake in preneha groziti svoji sosedi. Kopičenje vojaške sile na meji po prepričanju evropskih poslancev ogroža mir, stabilnost in varnost v Evropi.

Poslanci so prepričani, da bi morali zaostriti sankcije proti Rusiji in opozorili, da Moskva nima pravice odločati o prihodnosti Ukrajine.

Prihodnost Ukrajine v Zvezi Nato?

V besedilu so upoštevali tudi trenutna prizadevanja Ukrajine glede zveze Nato in zapisali, da odločitev katere koli države o zavezništvih ne sme biti podvržena odobritvi tretje države. S tem so želeli zavrniti poskuse Rusije glede vmešavanja v odločitve Kijeva.

Sorodna novica Odobritev gradnje plinovoda Severni tok 2 zamaknjena v 2022

Evropsko unijo so še pozvali, naj pošlje Rusiji močno opozorilo, da kakršne koli vojaške sovražnosti proti Ukrajini niso sprejemljive ter da nosijo gospodarsko in politično ceno.

Poziv proti priključitvi Severnega toka 2

Poleg še ostrejših sankcij proti Rusiji pa so se evropski poslanci strinjali, da bi morala Evropska unija zmanjšati svojo odvisnost od ruskih energentov in pokazati energetsko solidarnost z Ukrajino.

Tako so pozvali proti priključitvi plinovoda Severnega toka 2, tudi če ga bodo enkrat odobrili.

Resolucija ob tem še poudarja podporo neodvisni, suvereni in ozemeljsko celoviti Ukrajini.