Jean-Claude Juncker in Mark Rutte. Nizozemski premier je izpostavil, da bo temeljno vodilo nizozemskega predsedstva pragmatičnost. Nekateri bi od njega želeli vizionarske izjave, a sam ni idealist in prisega na pragmatizem. Foto: Reuters
Jean-Claude Juncker in Mark Rutte. Nizozemski premier je izpostavil, da bo temeljno vodilo nizozemskega predsedstva pragmatičnost. Nekateri bi od njega želeli vizionarske izjave, a sam ni idealist in prisega na pragmatizem. Foto: Reuters
Nizozemska vlada
Skupna fotografija nizozemske vlade in Evropske komisije ob začetku nizozemskega predsedovanja Svetu EU-ja. Foto: Reuters

Nizozemsko predsedstvo želi po Ruttejevih besedah v prvi polovici leta tri konkretne rezultate pri soočanju z begunsko krizo: občutno zmanjšati pritok prebežnikov v Evropo, pošteno delitev bremena na podlagi načrta premestitve beguncev znotraj Unije in zagotovitev zadostnih sprejemnih zmogljivosti v posamezni članici.

Rutte: Tako ne gre več naprej
Število prebežnikov, ki prihajajo v Evropo, je treba občutno zmanjšati, s temi številkami ne gre naprej, je opozoril Rutte, ki je v Amsterdamu ob začetku polletnega predsednikovanja 28-erici gostil Evropsko komisijo na čelu z njenim predsednikom Jean-Claudom Junckerjem.

EU mora delovati skupaj
"Ne smemo izgubljati časa. Evropa se sooča z nizom zelo kompleksnih težav," je opozoril Rutte. EU mora delovati skupaj, če želi doseči rezultate, kar z 28 članicami z različnimi interesi in zgodovino ni preprosto; nizozemsko predsedstvo namerava biti pošten posrednik pri kovanju skupnih stališč, pri čemer nizozemski premier izpostavlja, da je spoštovanje dogovorov temelj uspešnega partnerstva.

Pet prednostnih nalog
Nizozemsko predsedstvo je sicer začrtalo pet prednostnih nalog, skladnih z letnim načrtom komisije: delovna mesta, rast in konkurenčnost, gospodarska in denarna unija, energetska unija, EU kot trden globalni akter ter notranje zadeve in boj proti terorizmu.

Juncker: Vzpostavitev mejne straže nujna
Predsednik Evropske komisije Juncker pa je znova izpostavil predlog za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže ter izrazil prepričanje, da bo nizozemsko predsedstvo zagotovilo rezultate na tem področju. Vzpostavitev evropske mejne in obalne straže je po njegovih besedah nedvomno ena izmed nujnih evropskih rešitev.

Predsednik komisije sicer ima nekaj razumevanja za odločitev Švedske za uvedbo nadzora na meji, saj se država sooča z ogromnim bremenom, vendar opozarja, da Unija ne more naprej s procesom, ko članice dan za dnem uvajajo nove ukrepe nadzora na mejah.

Nizozemsko bo nasledila Slovaška
V EU-ju si od nizozemskega predsedstva obetajo gladko in učinkovito krmiljenje bruseljskega stroja, saj Nizozemska Svetu EU-ja predseduje že dvanajstič. Nazadnje je bila v tej vlogi leta 2004. V drugi polovici leta jo bo za krmilom nasledila Slovaška, njo pa na začetku leta 2017 Malta.