Hrvaško čaka še veliko dela na poti v EU. Foto: EPA
Hrvaško čaka še veliko dela na poti v EU. Foto: EPA
Komisar za širitev je poleg politične rešitve vprašanja ERC-ja povedal tudi to, da bo po vstopu Hrvaške v EU v Jadranu začela veljati zakonodaja Unije glede ribolova. Foto: RTV SLO
Resno opozorilo Hrvaški

Hrvaški premier je bil po srečanju z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom optimističen glede končanja pogajanj naslednje leto, a je ob tem dejal, da bo treba med drugim najti rešitev tudi za ERC, saj lahko v nasprotnem primeru pride do prekinitve pogajanj. Na vprašanje ERC-ja in možnost prekinitve pogajanj ob zavlačevanju iskanja rešitve je Sanaderja opozoril tudi Rehn, ki je dejal, da gre za najnujnejše nujno vprašanje, ki ga mora rešiti Hrvaška.

"Veseli me, da sem spet tukaj, v 28. članici EU-ja. To leto je lahko pri tem usodno,"

je dejal Rehn, ki je na dvodnevnem obisku na Hrvaškem. "Verjamem, da se lahko kmalu najde dogovor o ERC-ju v evropskem duhu in v skladu s političnimi obveznostmi, ki jih je sprejela Hrvaška," je bil optimističen tudi evropski komisar. Poleg tega je dodal še, da je nujno, da so slovenski in hrvaški mediji, ki poročajo o dogodkih glede ERC-ja, odgovorni in da upoštevajo vsa dejstva.

Rehnu in predsedniku Evropske komisije Jose Manuelu Barrosu se je Sanader zahvalil za nepristransko pomoč pri tem, da Hrvaška v doglednem času postane članica EU-ja. Seveda je pri tem treba opraviti svoj del posla, pri čemer je govor o reformi pravosodja, boju proti korupciji, restrukturiranju ladjedelnic in davčnega sistema.

Sanader: Srečanja verejtno ne bo
Sanader je dejal, da zaradi italijanskih volitev najverjetneje ne bo štiristranskega srečanja o ERC-ju, ki ga je predlagala Hrvaška. Če ne bo prišlo do srečanja, bomo v zelo resnih težavah in se bomo ukvarjali s tem, da določene silnice predlagajo ustavitev pogajanj. Počakali bomo še kakšen dan, če pa resnično ne bo srečanja vseh zainteresiranih strani, se bomo morali odločiti za nekaj drugega, je dodal.

Komisar za širitev je poleg politične rešitve vprašanja ERC-ja povedal tudi to, da bo po vstopu Hrvaške v EU v Jadranu začela veljati zakonodaja Unije glede ribolova. Dodal je, da so pravila EU-ja bolj stroga kot hrvaška pravila v ERC-ju. "Torej tisto, kar bo najbolj pomagalo rešiti ribji sklad, ne bo enostranska uveljavitev pravil ERC-ja, temveč vstop Hrvaške v EU, ko bodo uveljavljena skupna pravila za skupne vode, s katerimi bomo zaščitili tako ribji sklad kot okolje," je pojasnil Rehn.

B. T. / G. V.

Resno opozorilo Hrvaški