Sanader je prepričan, da bo po Natu Hrvaška kmalu vstopila tudi v EU. Foto: EPA
Sanader je prepričan, da bo po Natu Hrvaška kmalu vstopila tudi v EU. Foto: EPA
Meja
Hrvaška pot v EU se je ustavila na meji s Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO

"Naše prijatelje v Sloveniji pozivam, da se vrnejo v realne politične okvire, da se izmaknejo dolgi senci nerealnih pričakovanj in neutemeljenih zahtev, da sprejmejo razumne predloge o pogojih, ki bodo deblokirali pogovore, ter da se končno usmerimo k izgradnji naše skupne evropske prihodnosti," se je Ivo Sanader na slavnostni seji hrvaške vlade ob praznovanju dneva državnost še enkrat odzval na odpoved za v petek sklicane pristopne konference Hrvaške in EU-ja. Konferenco, ki je bila pred tem že dvakrat prestavljena, je češko predsedstvo EU-ja odpovedalo, ker je Slovenija v torek blokirala še eno od hrvaških pristopnih poglavij.

Ob Jadranski obali le hrvaško morje
Ponovil je, da bo Hrvaška postala članica evropske povezave, ne da bi se za to odrekla centimetru ozemlja, in da spoštuje evropska načela. "Nihče naj si ne ustvarja iluzij, da bi bilo lahko ob katerem koli delu hrvaške obale Jadrana kadar koli kakršno koli drugo morje kot hrvaško," je dejal pred člani hrvaškega sabora in hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem.

Mesić: Spor je tudi evropsko vprašanje
Mesić je pred tem na proslavi na zagrebškem osrednjem Trgu bana Jelačića spomnil, da Hrvaška letos prvič praznuje dan državnosti kot članica zveze Nato in ob tem dodal, da želi Hrvaška "v evropskem in dobrososedskem duhu ter na temelju mednarodnega prava rešiti sporno vprašanje meje z Republiko Slovenijo." Poudaril je, da reševanje spora ni več le meddržavno vprašanje, a tudi vprašanje EU-ja.

Italija podprla Slovenijo, Slovenija naj podpre Hrvaško
Italijanski zunanji minister Franco Frattini je na izredni seji tržaškega občinskega sveta izrazil upanje, da bo Hrvaška vstopila v EU še v letu 2010, Slovenijo pa spomnil, da ji je Italija veliko pomagala pri vstopanju v EU. Zato sedaj od Slovenije pričakuje fleksibilnost do Hrvaške. Italijanski zunanji minister je tudi spomnil na splošno zadovoljstvo ob uspešni vključitvi Hrvaške v Nato.