Scholz je med obiskom pohvalil pripravljenost Romunije, da je sprejela begunce iz Ukrajine. Foto: Reuters
Scholz je med obiskom pohvalil pripravljenost Romunije, da je sprejela begunce iz Ukrajine. Foto: Reuters

Nemški kancler se je zavzel za to, da bi Romunija še letos postala članica schengenskega območja, temu pa je prikimal tudi Iohannis, ki je ocenil, da bi Romuniji lahko do konca leta uspelo vstopiti v območje brez nadzora na mejah.

Notranji ministri Evropske unije so decembra lani zavrnili članstvo Romunije in Bolgarije v schengenu, v glavnem zaradi nasprotovanja Avstrije, ki je kot razlog navedla povečanje števila nezakonitih prebežnikov po t. i. balkanski poti.

Scholz je pozdravil vzpostavitev centra za vzdrževanje orožja in opreme, ki jih Zahod dobavlja Ukrajini, ob ukrajinski meji. Po njegovih besedah je treba zagotoviti, da bo tudi oprema, nameščena v Ukrajini, stalno vzdrževana in delujoča. Posebej je poudaril, da je vojaško opremo nujno popravljati blizu ukrajinske meje.

Nemški orožarski koncern Rheinmetall center za vzdrževanje in logistiko tankov, havbic in vojaških vozil, ki jih Zahod dobavlja Ukrajini, vzpostavlja v kraju Satu Mare ob romunsko-ukrajinski meji, delovati pa naj bi začel že ta mesec, je povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Po navedbah Rheinmetalla bo imel vzdrževalni center osrednjo vlogo pri vzdrževanju operativne pripravljenosti zahodnih bojnih sistemov, ki se uporabljajo v Ukrajini, in zagotavljanju njihove logistične podpore.

Vzdrževali bi lahko bojne tanke, kot sta leopard 2 in britanski challenger, pa tudi samovozne havbice, pehotna bojna vozila, oklepna transportna vozila ali vojaške tovornjake. Poleg tega naj bi v centru Satu Mare v prihodnosti servisirali tudi bojna vozila sil zveze Nato in njihova logistična vozila.

Scholz je v romunski prestolnici pohvalil sodelovanje Romunije in Nemčije pri podpori Ukrajini ter ga označil za "zelo, zelo intenzivno". "Vedno preučujemo, kako bi uveljavili skupne interese kot Evropejci in zavezniki v zvezi Nato," je dejal novinarjem.