Guverner irske centralne banke Patrick Honohan je prepričan, da bo vlada morala zaprositi za evropsko finančno pomoč. Foto: EPA
Guverner irske centralne banke Patrick Honohan je prepričan, da bo vlada morala zaprositi za evropsko finančno pomoč. Foto: EPA
Irska
Večina pomoči, če bo irska vlada zanjo zaprosila, bi šla irskim bankam in njihovemu prestrukturiranju. Foto: EPA
Irska grožnja evru

Honohan, ki je spregovoril za irski radio RTE, je povedal, da bi morala biti pomoč vredna več deset milijard evrov, da pa je končna odločitev o posojilu v rokah irske vlade, ki se na pozive o nujnosti posojila še ne odziva in za zdaj še zanika, da bi zaprosila za evropsko posojilo, saj naj bi imela v proračunu dovolj denarja vsaj do naslednjega leta.

Guverner irske centralne banke se je oglasil ravno v času, ko so se v Dublinu zbrali predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki bodo s predstavniki irske vlade razpravljali o pomoči pri odpravljanju irskih finančnih težav.

"Irska bo morala sprejeti posojilo"
Irska vlada je prepričana, da bo prošnja za evropsko posojilo velika izguba za Irsko, saj bo dejansko pomenila, da je preživetje države odvisno od Bruslja. A kot je prepričan BBC-jev urednik gospodarske sekcije Robert Peston, je zadeva za Irsko pravzaprav že končana. "Irska vlada ne bo mogla prezreti nasvetov svojih evrskih partneric in centralne banke," je dejal Peston.

Pritiski na Irsko iz Evropske unije pa se vrstijo. Zadnja je bila francoska finančna ministrica Christine Lagarde, ki je Irsko pozvala, naj se čim prej odloči. "Gre za vprašanje nacionalne suverenosti v skupini, ki jo odkrito podpira, ki ima skupen cilj, to pa je naša skupna valuta. Verjamem, da bo irska vlada v tem primeru ravnala preudarno in najbolje za vse," je povedala Lagardova in dodala: "Pravo vprašanje je, ali bo gospodarstvo preživelo brez pomoči? Bo evro preživel trenutne razmere na Irskem? Na to se mora osredotočiti irska vlada."

Pomoči ne bo, če Irska zanjo ne zaprosi
Evropski finančni ministri so o morebitni pomoči Irski razpravljali na zasedanju v sredo, a niso sprejeli nobenega dogovora, saj irska vlada uradno še vedno ni zaprosila za pomoč. Tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je po torkovem srečanju finančnih ministrov držav z evrom pojasnil, da že potekajo konkretne priprave na pomoč Irski, če bo vlada v Dublinu presodila, da pomoč potrebuje.

Brez uradne prošnje Evropska unija ne more sama odločati o posojilu Irski, pa čeprav bi si to želele druge države, ki so v podobnih težavah, predvsem Portugalska in Španija, na kateri bi se lahko kriza razširila. Tako Madrid kot Lizbona sta Irsko že pozvala, naj zaprosi za pomoč in tako reši evrsko območje.

Pomoč med 45 in 90 milijardami evrov?
Tuji mediji že več dni pišejo, da naj bi Irska, ki ima več kot 100 milijard evrov dolga, brezposelnost je višja od 13 odstotkov, proračunski primanjkljaj pa je že dosegel tretjino BDP-ja, potrebovala med 45 in 90 milijardami evrov pomoči, ki bi bila namenjena predvsem dokapitalizaciji in prestrukturiranju bank. "Na trg bi lahko šli v nekaj dneh, denar za pomoč pa bi iz začasnega sklada lahko pridobili v petih do osmih delovnih dneh," je v sredo pojasnil vodja začasnega mehanizma za pomoč evropskim državam v težavah Klaus Regling.

Irska grožnja evru