Foto:
Foto:
Za zaščito trga dela se je presenetljivo odločila tudi Švedska.

Trg delovne sile so sicer že omejile vse sedanje članice Unije. Nobena država še ni sporočila podrobnejših podatkov o omejitvah, to pa naj bi zagotovo storile še pred širitvijo.

Kot je znano, ima petnajsterica možnost omejevanja dostopa do svojih trgov dela za delavce iz pristopnic, in sicer sprva za dve leti, nato za tri, kasneje pa z utemeljenimi razlogi še za nadaljnji dve leti.

Švedska predstavila ukrepe
Švedska vlada pa je danes predstavila sveženj ukrepov, s katerimi bo svojo delovno silo in socialni sistem zaščitila pred neravnotežji, do katerih bi utegnilo priti ob premočnem prilivu delavcev iz osmih pristopnic k EU-ju, med njimi tudi Slovenije.

Vlada v Stockholmu je sicer zagotovila, da predpisi, ki bodo veljali za državljane osmih novink, tem delavcem ne bodo prinesli slabših pogojev za delo, kot po kolektivni pogodbi veljajo za švedske delavce.

Po 12 mesecih petletno dovoljenje
Iskalci dela iz omenjenih držav bodo morali v času prehodnega obdobja na predstavništvu Švedske v domači državi predložiti pogodbo o zaposlitvi, na podlagi katere bodo dobili dovoljenje za bivanje. Obenem bodo morali predložiti tudi potrdilo, da imajo na Švedskem že zagotovljeno bivališče. Delovno dovoljenje bo veljalo največ 12 mesecev, če delavec med tem časom ne bo zamenjal delodajalca in če bo imel dovolj dohodkov za preživljanje sebe in svoje družine. Delavci, ki bodo po 12 mesecih še vedno zaposleni, bodo lahko avtomatično dobili petletno delovno dovoljenje.