Evropska komisija v primeru Madžarske vidi kot problematičen zakon, ki  krši pravice oseb LGBTIQ. Foto: Reuters
Evropska komisija v primeru Madžarske vidi kot problematičen zakon, ki krši pravice oseb LGBTIQ. Foto: Reuters

Evropska komisija naj bi po pričakovanjih do konca tega meseca končala oceno madžarskega načrta. Konec julija je namreč potrdila, da se je Madžarska strinjala s podaljšanjem roka za ocenjevanje načrta do konca septembra.

"Naše sodelovanje z madžarskimi oblastmi na tem procesu se nadaljuje in resnično si prizadevamo, da bi našo oceno končali čim prej," je dejala govorka komisije Veerle Nuyts.

Želijo namreč zagotoviti, da bo načrt izpolnjeval cilje in pravne zahteve, določene v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost, je pojasnila in dodala, da v tem trenutku niso v položaju, da bi lahko zaključili oceno načrta.

Bruselj ima tako z Madžarsko kot s Poljsko zaradi očitanih kršitev vladavine prava težaven odnos. V primeru Madžarske naj bi bil problematičen zakon, ki po mnenju komisije krši pravice oseb LGBTIQ, komisija pa ima pomisleke tudi zaradi nezadostnih zagotovil glede zaščite pred zlorabo sredstev.

Pri Poljski problematično vprašanje neodvisnosti sodstva

V primeru Poljske naj bi se zatikalo zaradi vprašanj v povezavi z neodvisnostjo sodstva. Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je nedavno dejal, da odobritev poljskega načrta zadržuje tudi to, da Poljska postavlja pod vprašaj načelo primarnosti evropskega prava nad nacionalno zakonodajo.

Poljska je dvomesečni rok za ocenjevanje že enkrat podaljšala, in sicer do 1. avgusta, glede novega podaljšanja oziroma novega roka pa so pri komisiji za zdaj bolj redkobesedni.

Ob madžarskem in poljskem mora komisija sicer oceniti še načrte Švedske, Finske in Estonije. Dve članici, Bolgarija in Malta, svojih načrtov še nista predložili v oceno, medtem ko je 16 članic, med njimi tudi Slovenija, že dobilo prva sredstva v okviru evropskega mehanizma za okrevanje po pandemiji covida-19.