Madžarski premier Viktor Orban je priskočil Poljski na pomoč v njenem sporu z Evropsko komisijo glede sporne pravosodne reforme. Predlog Bruslja Sodišču EU-ja za uvedbo finančnih sankcij je
Madžarski premier Viktor Orban je priskočil Poljski na pomoč v njenem sporu z Evropsko komisijo glede sporne pravosodne reforme. Predlog Bruslja Sodišču EU-ja za uvedbo finančnih sankcij je "napad na suverenost države članice brez primere", je v četrtek zvečer sporočil Orban. Foto: Reuters

Svojo zavezo je madžarska vlada objavila celo v odloku, objavljenem v madžarskem uradnem listu.

Pravosodna ministrica Judit Varga bo zdaj preučila, kako lahko Madžarska pomaga Poljski v postopku pred Sodiščem EU-ja.

Poziv k denarni kazni

Evropska komisija je v torek pozvala Sodišče EU-ja k denarni kazni za Poljsko zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov.

Pozvala je k naložitvi dnevne kazni do uveljavitve ustreznih ukrepov. Višino denarne kazni bo določilo sodišče.

Poleg tega je komisija Poljski poslala prvi opomin v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, ker ni ustrezno ukrepala za uveljavitev sodbe Sodišča EU-ja iz julija letos, po kateri poljska zakonodaja o disciplinskih postopkih proti sodnikom ni v skladu z evropskim pravnim redom.

S postopki zaradi očitkov nespoštovanja pravne države se sicer spopada tudi Madžarska, ki ji Orban vlada od leta 2010. Vsakršne poskuse, da bi v EU-ju vezali izplačila evropskih sredstev na spoštovanje načel pravne države ali kako drugače kaznovali obe državi, pa v Varšavi in Budimpešti ocenjujejo za napad na njuno suverenost.