Ste se kdaj vprašali, kako so varovani osebni podatki? Foto: www.ip-rs.si
Ste se kdaj vprašali, kako so varovani osebni podatki? Foto: www.ip-rs.si
Čakalnica v KC-ju
Informacijska pooblaščenka se je v letu 2006 precej ukvarjala s spoštovanjem zasebnosti v zdravstvenih ustanovah. Foto: RTV SLO

Zaradi naraščanja novih tehnologij in pomena ozaveščanja ljudi se je treba na tem področju toliko bolj izobraževati in se zavedati pravice do varstva osebnih podatkov. Po podatkih Eurobarometra namreč kar 70 odstotkov prebivalcev Evropske unije ne ve, kako države zagotavljajo varnost njihovih osebnih podatkov.

Svet Evrope je sicer že leta 1981 sprejel konvencijo o varstvu posameznikov, zahodnoevropske države so to področje začele urejati v 80. letih, Slovenija pa je prvi zakon sprejela leta 1990.

Ob prvem evropskem dnevu varstva osebnih podatkov je pisarna informacijske pooblaščenke organizirala javno tribuno o varstvu osebnih podatkov, kjer so nagradi na tem področju podelili Splošni bolnišnici Slovenj Gradec za javni in Družbi Lek za zasebni sektor. In kaj je tako pohvale vrednega na Koroškem?

Pravico do zasebnosti imate tudi v bolnišnici
V Slovenj Gradcu so si nagrado med drugim prislužili s preurejenimi čakalnicami na posameznih oddelkih bolnišnice, kjer je onemogočen vpogled v njihovo notranjost. Zdravstvenih kartotek ne hranijo na hodnikih bolnišnice, tudi kartoteke med zdravljenjem posameznega bolnika hranijo v posebnem zaprtem vozičku in ne več pri njegovi postelji.

Na tribuni so med drugim sodelovali minister za pravosodje Lovro Šturm, vrhovni državni tožilec Hinko Jenull in predavatelj na policijski akademiji Goran Klemenčič. Prvi je poudaril, da se v Sloveniji o kršenju pravice do osebnih podatkov do zdaj ni veliko razpravljalo, medtem ko je Jenull poudaril dejstvo, da je kazen za zlorabo osebnih podatkov manjša od kazni za odvzem motornega vozila. Klemenčič pa meni, da se prostor zasebnosti vse bolj zožuje, saj se z veliko lahkoto odrekamo osebnim podatkom, da bi pridobili majhne koristi.