EU in Indija sta se dogovorili tudi za nov zagon v političnem sodelovanju na področju varnosti in obrambe ter boja proti terorizmu. Foto: EPA
EU in Indija sta se dogovorili tudi za nov zagon v političnem sodelovanju na področju varnosti in obrambe ter boja proti terorizmu. Foto: EPA

Ob robu vrha EU-Indija sta obe strani poudarili poseben pomen tega sporazuma za obe gospodarstvi, medtem ko je evropska stran posebej izpostavila ne samo gospodarski, ampak tudi politični potencial sodelovanja z Indijo.

Po besedah predsednika Evropskega sveta Hermana van Rompuya je prostotrgovinski sporazum "močan motor za spodbujanje rasti" in blaginje 1,5 milijarde ljudi. Ob tem je dodal, da bo to največji dvostranski sporazum te vrste in največji sporazum Unije do zdaj.

Indijski premier Manmohan Singh je izpostavil potencial tega sporazuma za gospodarstvo in vlagatelje. Sporazum je po njegovih besedah "v zadnji fazi kompleksnega procesa" in bo prinesel "izjemne koristi obema stranema".

"Evropa je lokomotiva svetovnega gospodarstva," je še dejal indijski premier in zatrdil, da se bo Indija kot članica G20 o svetovnih vprašanjih tesno posvetovala z EU-jem.

Pogajanja EU-ja in Indije o prostotrgovinskem sporazumu so se začela leta 2007. Trgovinska menjava med Evropsko unijo in Indijo je letos znašala 69 milijard evrov. Prostotrgovinski sporazum bi lahko po nekaterih navedbah trgovinsko menjavo povečal do 100 milijard evrov.