Naložbe nemških podjetij v Veliki Britaniji so vredne več kot 118 milijard evrov. Foto: Reuters
Naložbe nemških podjetij v Veliki Britaniji so vredne več kot 118 milijard evrov. Foto: Reuters

23 odstotkov podjetij bo sedež iz Velike Britanije preneslo v Nemčijo ali drugam v Evropo. Nemška podjetja v Veliki Britaniji zaposlujejo 412.000 ljudi, njihove naložbe pa so vredne več kot 118 milijard evrov.

Raziskava družbe za finančne storitve in svetovanja KPMG, skupaj z britansko gospodarsko zbornico, je pokazala, da največ negotovosti prinašajo številni scenariji in nedorečenost izstopa, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

Sorodna novica Brexit: Dogovor Therese May v parlamentu zavrnjen tudi tretjič

Medtem ko bi morala biti že dorečena pravila izstopa in predvsem nadaljnjega sodelovanja Velike Britanije z EU-jem tudi med nemškimi podjetji vlada velika negotovost. Večina jih je zmanjšala investicije, omenjena raziskava pa je pokazala, da jih veliko ne ve, kako se na brexit sploh pripraviti.

"Za nas je bilo veliko presenečenje, ko smo ugotovili, da je 46 odstotkov podjetij odgovorilo, da se niso pripravili na brexit. Po eni strani kaže, da ne vedo, na kaj se pripraviti – po večini so to mala in srednja podjetja, ki za to nimajo sredstev –, po drugi pa upajo, da bo politika dogovore rešila in da bodo na koncu našli kompromis. A upanje je po mojem mnenju slab gospodar," je dejal Michael Schmidt, predsednik britanske gospodarske zbornice v Nemčiji.

Nemškim podjetnikom se zdita najverjetnejša dva scenarija, in sicer odlog izstopa in še en referendum ali neurejen izstop in popoln kaos.

"Produkti nenadoma za neki trg niso več dostopni, ne v Veliki Britaniji ne v Evropski uniji. Ne smemo več izvažati. To pomeni, da mora priti do predhodnih pravil. Nekaj jih je, delno so že implementirana, a to ne zadošča, da bi se izognili kaosu v prvih dneh brexita," je še dejal Schmidt.