Triglav je že sodeloval v operaciji Mare Nostrum. Foto: BoBo
Triglav je že sodeloval v operaciji Mare Nostrum. Foto: BoBo

Sklep o sodelovanju v prvi fazi operacije Eunavfor Med je vlada sprejela na dopisni seji. Za stroške sodelovanja v operaciji letos se bo obrambnemu ministrstvu zagotovilo potrebna sredstva iz splošne proračunske rezervacije. Stroški sodelovanja naj bi letos predvidoma znašali okoli 1,3 milijona evrov. Vlada bo z odločitvijo o sodelovanju v operaciji seznanila odbora DZ-ja za obrambo in zunanjo politiko.

Slovenija bo za zdaj sodelovala z dvema pripadnikoma - častnikom in podčastnikom, ki bosta delovala na poveljstvu operacije v Rimu. Ladja Triglav pa se za zdaj ne bo pridružila operaciji, saj je do sredine septembra v remontu.

Vlada je danes sprejela tudi sklep, da se bo o morebitnem sodelovanju v drugi in tretji fazi operacije odločala, ko bodo zagotovljene ustrezne mednarodnopravne podlage za izvedbo navedenih faz operacije.

Prva faza operacije, ki se je že začela, se nanaša predvsem na nadzor in pregled delovanja mrež tihotapcev in trgovcev z ljudmi v osrednjem južnem Sredozemlju. Druga in tretja faza, ki se bosta začeli pozneje, se nanašata na iskanje, zaseg in uničenje sredstev tihotapcev. Pred njunim izvajanjem želi Evropska unija pridobiti mandat Združenih narodov za misijo oziroma povabilo libijskih oblasti.