Nov zaplet na relaciji Ljubljana - Zagreb? Foto: MMC RTV SLO
Nov zaplet na relaciji Ljubljana - Zagreb? Foto: MMC RTV SLO

Sloveniji očita vsebinske zadržke pri pogajalskih poglavjih Hrvaške, ki so sicer pripravljena za odprtje (gre za poglavja o ribištvu, okolju in zunanji, varnostni ter obrambni politiki) in pri tem opozarja, da je Slovenija že večji del letošnjega leta blokirala pristopna pogajanja Hrvaške zaradi nerešenega spora držav glede meje.

Hrvaška v ponedeljek ne bo mogla odpreti treh poglavij
Da slovenski zadržki ostajajo, a naj bi bili vendarle rešeni v začetku leta 2010, je za omenjeni tednik potrdila tudi predstavnica slovenskega zunanjega ministrstva. To pa po navedbah European Voica pomeni, da Hrvaška omenjenih poglavij ne bo mogla odpreti na ponedeljkovi pristopni konferenci, kot je želela.

Tednik namiguje še, da je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar zadržke slovenske vlade napovedal pretekli ponedeljek, torej le dva dni po tem, ko je Slovenija dobila sedež evropske agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer). Poleg tega ni želel pojasniti narave zadržkov, trdi in dodaja, da natančnejših pojasnil slovenskih oblasti ni moglo pridobiti niti švedsko predsedstvo.

Hrvaška bi rada pogajalski proces zaključila v prvi polovici leta 2010
Kljub temu pa to za ponedeljek napovedane hrvaške pristopne konference ni odpovedalo, saj bodo lahko ministri na njej izmenjali stališča o stanju v hrvaških pristopnih pogajanjih sploh, poleg tega pa naj bi zaprli tudi eno ali dve pogajalski poglavji.

Naj spomnimo še, da želi Hrvaška pristopna pogajanja končati v prvi polovici prihodnjega leta, čeprav so se predstavniki Hrvaške in Unije že pred zadnjim zastojem pogajanj strinjali, da je realnejši cilj za zaključek procesa jesen 2010.