Evropska komisija je Sloveniji naložila milijon in pol evrov kazni zaradi, po njenem mnenju, neupravičeno porabljenih kmetijskih sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Evropska komisija je Sloveniji naložila milijon in pol evrov kazni zaradi, po njenem mnenju, neupravičeno porabljenih kmetijskih sredstev. Foto: MMC RTV SLO

Kazen je Evropska komisija Sloveniji naložila zaradi neupravičeno porabljenih kmetijskih sredstev, po besedah ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika pa so se za tožbo kot odgovor na kazen odločili, ker menijo, da sankcija veliko preostra glede na vsebino omenjene kršitve. Slovensko potezo je razkril na današnjem zasedanju ministrov EU-ja za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju.

Gre za prvo tožbo Slovenije proti Evropski komisiji, na Sodišče Evropske skupnosti v Luksemburgu pa je bila vložena prejšnjo sredo.

Trajanje postopka ni mogoče napovedati
Koliko časa bo postopek trajal, ni mogoče napovedati, saj se trajanje razlikuje od primera do primera, če pa Slovenija tožbo dobi, sanckije ne bo treba plačati.

Slovenija je odločbo Evorpske komisije, da mora vrniti približno 1,5 milijona evrov izdatkov v okviru skupne kmetijske politike EU-ja prejela marca. V reviziji neposrednih plačil na površino za leti 2004 in 2005 so ugotovili, da izvajanje shem naj ne bi bilo v skladu s predpisi EU-ja. Največja napaka naj bi se zgodila pri uporabi neustrezne tehnike meritev površin - v Sloveniji so uporabili merilno kolo, komisija pa je priporočala točnejše GPS-naprave.

Več argumentov za tožbo
Slovenija v tožbi odgovarja, da je bilo merilno kolo takrat še dovoljeno, in dodaja, da je bila revizija izvedena na netipičnem delu države za proizvodnjo poljščin, ugotovitev pa nato prenesla na celotno Slovenijo. Poleg tega naj bi bil izbran vzorec premajhen, revizija pa opravljena že pol leta po spravilu pridelka.

Minister Pogačnik o tem danes ni govoril s predstavniki Evropske komisije, posvetovanja pa so že potekala pred vložitvijo tožbe.

S. Z.