Slovenija zamuja pri uveljavljanju evropskih direktiv, a ni edina med državami članicami. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija zamuja pri uveljavljanju evropskih direktiv, a ni edina med državami članicami. Foto: MMC RTV SLO
Reka
Slovenija mora pripraviti načrt upravljanja povodij. Foto: MMC RTV SLO
Kemikaliji
Slovenija zamuja tudi pri zakonodaji o kemikalijah. Foto: EPA

Načrte povodij bi morala Slovenija (poleg naše države so drugi opomin prejeli tudi Belgija, Malta, Ciper, Danska, Grčija in Portugalska) sprejeti do 22. decembra lani. Na pristojnem ministrstvu so ob prejemu prvega opomina 3. junija letos dejali, da Slovenija načrt intenzivno pripravlja in da ga bo vlada predvidoma sprejela decembra.

Upravljanje povodij mora biti v skladu z evropsko direktivo ...
Slovenija mora pripraviti projekt upravljanja Podonavja in Jadranskega morja, kar so na ministrstvu označilil za zahteven projekt, ki poleg tega zahteva tudi šestmesečno javno razgrnitev. Države članice z mednarodnimi povodji morajo v skladu z evropsko direktivo sodelovati in pripraviti en načrt povodja.

Ministrstvo za okolje je še poudarilo, da je Slovenija sicer uspešnejša od drugih držav članic, saj je razen načrta o povodjih uspešno implementirala vse evropske določbe.

Ukrepi Evropske komisije:
Evropska komisija lahko pravno ukrepa proti državi članici, ki ne izpolnjuje obveznosti. Kršilki najprej pošlje prvi opomin in jo pozove, da, običajno v dveh mesecih, predloži pripombe. Če z odzivom ni zadovoljna, pošlje drugi, končni opomin, v katerem jasno navede vzroke, zaradi katerih meni, da gre za kršitev. Državo pozove, da, spet običajno v dveh mesecih, ukrepa. Če država tega ne stori, lahko Komisija zadevo predloži sodišču EU-ja. Država je v skladu z odločitvijo sodišča dolžna sprejeti ukrepe, potrebne za izvršitev sodbe.

... kar velja tudi za kemikalije
Slovenija je prejela še en drugi opomin evropske komisije. Ta se nanaša na zakonodajo o kemikalijah, ki jo mora uskladiti z evropskimi pravili o razvrščanju, označevanju in pakiranju snovi ter zmesi. Slovenija mora ukrepati v dveh mesecih, sicer se lahko tudi zaradi te zadeve znajde pred evropskih sodiščem.

Poleg Slovenije so 'grešniki' na tem področju tudi Italija, Francija in Luksemburg. Direktiva vpliva tudi na podrejeno zakonodajo o kozmetiki, igračah, barvah, lakih, proizvodih za ličenje vozil, vozilih in električni ter elektronski opremi.

Evropska komisija je objavila tudi pregled konkurenčnosti v 27 državah članicah. Slovenija se lahko pohvali z največjo intenzivnostjo raziskav in razvoja med t. i. novimi članicami, kar po mnenju Evropske komisije Slovenijo na tem področju postavlja ob bok Avstriji, Belgiji in Franciji. Kriza je Slovenijo močno prizadela, zato mora, da bi ublažila odvisnost od zunanjega povpraševanja, nujno okrepiti domače temelje, krepiti konkurenčnost doma in olajšati prehod za sektorje v prestrukturiranju. Kot tranzitna država z razvito industrijsko proizvodnjo je nagnjena k večjim izpustom, zato Komisija predlaga, da se javna naročila usmeri v energetsko učinkovitost in do okolja prijazne rešitve.