Evropsko sodišče za človekove pravice je Slovenijo že leta 2005 opozorilo na predolge sodne postopke. Foto: BoBo
Evropsko sodišče za človekove pravice je Slovenijo že leta 2005 opozorilo na predolge sodne postopke. Foto: BoBo

Sodniki sodišča Sveta Evrope so v omenjenem primeru ugotovili kršitev 6. in 13. člena Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki določata pravico do poštenega sojenja v razumnem roku in pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih. Da gre za kršitev omenjenih členov, meni pet od sedmih sodnikov, dva pa sta izdala ločeno mnenje.

Tožnikov primer se je začel marca 1997
V skladu z razsodbo bo morala Slovenija tožniku plačati 3.130 evrov, od tega 2.000 evrov za odškodnino in 1.130 za sodne stroške, so sporočili s sodišča.

Tožnik je bil marca 1997 poškodovan v delovni nesreči, njegov delodajalec pa je zanj od zavarovalnice dobil zavarovalnino. 3. septembra 1998 je tožnik vložil civilno tožbo na okrožnem sodišču v Celju proti zavarovalnici in zahteval izplačilo odškodnine za poškodbe. Sodišče je na prvi stopnji deloma ugodilo tožniku, ki se je pozneje pritožil še na višje sodišče v Celju in na koncu na vrhovno sodišče, ki pa je pritožbo zavrnilo.

Bo Sloveniji sodne zaostanke uspelo odpraviti do konca leta?
Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji prvič razsodilo oktobra 2005 v primeru Lukenda in državi naložilo plačilo 3.200 evrov za odškodnino tožniku zaradi sodnih zaostankov in 965 evrov za sodne stroške.

Takrat je tudi zapisalo, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Slovenija je nato sprožila projekt Lukenda, katerega cilj je odprava sodnih zaostankov do konca letošnjega leta.