Janša je na vrhu Eropske ljudske stranke ponovil stališča, ki jih v zadnjih tednih vztrajno zastopa premier Pahor. Foto: RTV SLO
Janša je na vrhu Eropske ljudske stranke ponovil stališča, ki jih v zadnjih tednih vztrajno zastopa premier Pahor. Foto: RTV SLO
Hrvaška pozdravlja izjavo

Predsednik SDS-a Janez Janša se je v Bruslju udeležil vrha Evropske ljudske stranke, kjer so govorili tudi o pristopnih pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo. Janša je ponovil slovensko stališče, da mora Hrvaška, če hoče doseči napredek pri odpiranju in zapiranju določenih pogajalskih poglavij, kjer ima Slovenija zadržke, do zaprtja pogajanj umakniti sporne dokumente iz gradiv, ki bi lahko prejudicirali vprašanje meje med državama.

Slovenija po Janševih besedah ne bo popuščala, kar v zadnjih dneh jasno izraža tudi predsednik vlade Pahor. Ta je v četrtek dejal, da bo Hrvaška od Slovenje dobila rdečo luč, če ne bo sprejela pogojev za rešitev vprašanja prejudiciranja meje.

Je zaplet stvar sosed ali EU-ja?
Pahor je povedal še, da si Slovenija prizadeva, da bi bila zadeva podana v okviru EU-ja, in ne v dvostranskem okviru. Hrvaški premier naj bi že dejal, da to ne pride v poštev. A s Pahorjem se strinja tudi Janša, saj pravi, da obvez, ki jih je Hrvaška že potrdila v pogajalskem okviru, ni mogoče razglašati za dvostranske zadeve dveh držav.

Evropska ljudska stranka je sicer po četrtkovem vrhu podala mnenje, da bi morali izpostaviti napredek, ki ga je Hrvaška napravila do zdaj, pozvali pa so tudi vse države članice, naj obnovijo svojo privrženost pogajalskemu procesu ne glede na dvostranska vprašanja.

A. S.

Hrvaška pozdravlja izjavo