Foto:
Foto:

Te bodo v povezavo vstopile čez nekaj dni, natančneje 1. maja, med njimi pa je tudi Slovenija. Sporazum, ki ureja odnose med stranema, med drugim tudi trgovinsko sodelovanje, sta podpisala irski zunanji minister Brian Cowen in evropski komisar za zunanje odnose Chris Patten v imenu Unije in ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Še zadnja odprta vprašanja na poti do podpisa protokola sta strani rešili dopoldne, ko se je sešel partnerski svet med EU-jem in Rusijo na ministrski ravni. Strani sta se tako med drugim dogovorili, da za prevoz blaga med Rusijo in njeno enklavo Kaliningrad po 1. maju ne bodo potrebne nobene carine. EU je med drugim Rusiji obljubil tudi znižanje trgovinskih tarif ter povečanje kvot za uvoz jekla, poleg tega naj bi omilila dodatne carine v primeru antidumpinga.

Ob protokolu pa je bila podpisana tudi posebna politična izjava, s katero se EU in Rusija zavezujeta, da bosta zaščitila pravice manjšin na svojih območjih.

Omenjena pogajanja sta strani začeli že lani. Rusija je trdila, da bo zaradi prvomajske širitve Unije oškodovana za okrog 150 milijonov evrov in je zato Bruslju postavila celo vrsto zahtev, za katere pa sta strani v pogajanjih našli ustrezne rešitve.

EU si prizadeva še, da bi Rusija ratificirala Kjotski protokol o zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, pripravljen pa je podpreti njeno članstvo v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO).