Članstvo Srbije v EU-ju je eden dolgoročnih ciljev države, meni njen predsednik Tadić. Foto: Reuters
Članstvo Srbije v EU-ju je eden dolgoročnih ciljev države, meni njen predsednik Tadić. Foto: Reuters

Boris Tadić in srbski premier Mirko Cvetković sta v imenu srbske vlade podpisala zahtevo za vlogo kandidature za polnopravno članstvo Srbije v EU-ju. Beograd želi kandidaturo vložiti še pred koncem leta, dokončno odločitev o datum za vlogo kandidature pa bo sporočila Švedska, ki do 1. januarja 2010 predseduje evropski povezavi. Iz Stockholma je že prišlo povabilo srbski delegaciji, da je v švedski prestolnici dobrodošla v torek, 22. decembra.

Datum podan, čeprav begunca še na begu?
Tadić je prepričan, da bo Švedska datum sporočila, čeprav sta obtoženca haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Ratko Mladić in Goran Hadžić še vedno na begu, saj je Srbija "odločena končati sodelovanje s haaškim sodiščem in to dokazuje tudi zadnje poročilo glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza. Tega ne počnemo zgolj zaradi EU-ja, ampak zaradi naših državljanov in zaradi sprave s sosedi. Poleg tega pa je to tudi naša notranjepravna obveznost," je pojasnil srbski predsednik.

"Želimo Srbijo v EU-ju z našo identiteto"
"Naš program je enostaven, želimo Srbijo v EU-ju z našo identiteto," je še dodal Tadić in čestital državljanom Srbije, saj brez njih, ki so na volitvah podprli proevropske sile, kandidature za članstvo v EU-ju ne bi bilo. Hkrati je opozoril, da je pred Srbijo še dolga in mestoma težka pot, na kateri bodo tudi boleče reforme.

"S to odločitvijo je Srbija postavila smer, po kateri bo šla v prihodnost in pokazala, da deli težnje evropskih držav," je dejal Cvetković in se strinjal s Tadićem, da je danes za Srbijo pomemben dan.