Srbski predsednik bo tisti, ki bo predal prošnjo Srbije predsedujoči Švedski. Foto: EPA
Srbski predsednik bo tisti, ki bo predal prošnjo Srbije predsedujoči Švedski. Foto: EPA
Srbija vložila kandidaturo prošnjo

Tadić je vlogo za članstvo izročil švedskemu premierju Fredriku Reinfeldtu. Srbska vlada je v soboto uradno sporočila, da bo vložila kandidaturo za članstvo, švedsko predsedstvo pa je na to odgovorilo, da je srbska delegacija v Stockholmu dobrodošla v torek.

Evropska unija je pred kratkim odmrznila sporazum o prosti trgovini z Beogradom, poleg tega so Srbi pred kratkim dosegli, da lahko v večino držav Evropske unije potujejo brez vizumov. Srbija je prepričana, da je v zadnjih tednih dosegla velik napredek pri približevanju povezavi, kljub temu pa to balkansko državo čaka še ogromno dela pred dejanskim začetkom pristopnih pogajanj z Unijo. Eden izned glavnih pogojev ostaja prijetje haaških obtožencev, Ratka Mladića in Gorana Hadžića.

Brammertzovo poročilo dobro, kaj bo čez pol leta?
Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je v svojem zadnjem poročilu zapisal, da sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem napreduje, Srbija pa zatrjuje, da je odločena končati sodelovanje s sodiščem. Beograd zdaj nestrpno pričakuje naslednje Brammertzovo poročilo, ki naj bi ga ta predstavil junija naslednje leto, saj se bo, če bo to pozitivno, Srbija lahko še bolj približala sedemindvajseterici.

Kljub pripravljenosti Srbije na sodelovanje s Haagom in njeni odločenosti pridružiti se Evropski uniji pa poznavalci napovedujejo, da bodo minila vsaj še štiri leta, preden bi Srbija dejansko lahko postala nova članica Unije.

Srbija vložila kandidaturo prošnjo