Srbski predsednik Aleksander Vučić s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Foto: Reuters
Srbski predsednik Aleksander Vučić s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Foto: Reuters

Korak so pozdravili tako v državah Unije kot tudi v Srbiji, ki pa jo čaka težek zalogaj, saj poglavja prometne politike, energetike in okolje odpirajo sredi t. i. ekološke vstaje, protestov, ki so sicer trenutno uperjeni predvsem proti rudniku litija Rio Tinto, ob tem pa je v Srbiji že vse v znamenju aprilskih volitev.

Nova širitvena metodologija je za nekaj časa skoraj ustavila pogajanja kandidatk, Srbija pa zdaj odpira sklop "zeleni načrt in trajnostna povezljivost", gre sploh za prvo novo odprto poglavje katere od kandidatk po uveljavitvi novih pravil.

"Čestitam državljanom Srbije, saj so oni najzaslužnejši za izpeljane reforme. Vlado Srbije pa pozivam, naj pospešijo reforme, ko gre za vladavino prava, pa tudi na drugih področjih," je dejal predsednik Aleksandar Vučić.

Pod drobnogledom okoljska politika

A pogajanja bodo potekala okoli vprašanj, kjer imajo Srbija in ostale zahodnobalkanske države ogromno težav – še posebej, ko gre za okolje. Na protestih, ki potekajo v Srbiji, tisoči opozarjajo na to, da vladajoči politiki gospodarske interese še vedno postavljajo pred skrb za okolje, očitajo jim sprejemanje škodljive zakonodaje, korupcijo.

V Bruslju sicer od Srbije pričakujejo večje korake, ko gre za neodvisnost sodstva, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, svobodo medijev in odnos do vojnih zločinov, ki je prišel v ospredje tudi zaradi grafitov, posvečenih Ratku Mladiću.

Ključno je tudi vprašanje odnosov s Kosovom, a dialoga praktično ni. Od delovanja pravne države in zagotavljanja temeljnih pravic pa je odvisna hitrost celotnih pogajanj, ki bi se lahko upočasnila zaradi aprilskih volitev. To pa bi bila lahko voda na mlin tistim članicam, ki imajo širitvene pomisleke že zdaj.

Po včerajšnji prisegi bolgarske vlade pa je v ospredju znova tudi blokada Severne Makedonije. Novi premier Kiril Petkov namerava pospešiti pogovore s Skopjem, a je med drugim že dejal tudi, da je nesprejemljivo, da v makedonskih učbenikih, ko gre za drugo svetovno vojno, Bolgare označujejo za fašiste. Blokadi je medtem naklonjena večina Bolgarov, zato hitrih rešitev verjetno ni pričakovati.

Namesto "še letos" "čim prej"

Ministri EU za evropske zadeve so danes v Bruslju sprejeli širitvene sklepe, česar v minulem letu uniji ni uspelo. A ti glede najbolj perečega širitvenega vprašanja, začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, ne prinašajo nikakršnega napredka. Pomenijo celo korak nazaj glede na predhodno izražene ambicije.

Širitvene sklepe članice tradicionalno sprejmejo na koncu leta na podlagi letnega širitvenega svežnja Evropske komisije. Današnji kompromis nikakor ni bil zagotovljen. Lani denimo članicam ni uspelo sprejeti širitvenih sklepov."To je mojstrovina evropske zmožnosti sklepanja kompromisov v duhu lojalnega sodelovanja," je dosežek opisala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, ter se zahvalila slovenskemu predsedstvu.Sprejetje sklepov je politično pomembno, ker bi se lahko sicer, če bi se ponovil lanski neuspeh, pod vprašaj postavljala evropska enotnost in odnos do procesa širitve. Soglasno sprejetje je uspelo po velikih prizadevanjih slovenskega predsedstva.A dejstvo je, da sklepi glede trenutno najbolj perečega širitvenega vprašanja - začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo - ne prinašajo nikakršnega napredka. Pomenijo celo korak nazaj glede na predhodno izražene ambicije, tako Evropske komisije kot slovenskega predsedstva.Evropska komisija je namreč tako lani kot letos oktobra pozvala k začetku pristopnih pogajanj z obema državama "še letos". Tudi Slovenija si je izrecno prizadevala za preboj do konca leta, torej do konca slovenskega predsedovanja Svetu EU.V sklepih, ki so jih ministri potrdili danes, je konkreten časovni okvir "do konca leta" zamenjal ohlapnejši izraz "čim prej". "Svet se veseli čimprejšnjega sklica prve medvladne konference z republiko Severno Makedonijo in Albanijo, po odobritvi pogajalskega okvira," piše v sklepih. (vir: STA)