Swoboda je na obisku v Sloveniji. Foto: BoBo
Swoboda je na obisku v Sloveniji. Foto: BoBo

Swoboda, ki je vodja poslanske skupine Evropskega parlamenta S & D (Socialisti in demokrati) se je po obisku SD-ja, ki je član omenjene parlamentarne skupine, sestal tudi z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, ki se še odloča, kateri skupini se bo v Evropskem parlamentu pridružila.

Pozitivna Slovenija in S & D (v Evropskem parlamentu zastopa PES - Stranko evropskih socialistov) po ugotovitvah Jankovića in Swobode spodbujanje rasti in investicij vidita kot skupni cilj, hkrati pa sta obe stranki kritični do fiskalnega pakta, če ta ne spoštuje nujnosti naložb. Obe tudi zagovarjata približevanje obrestnih mer članic EU-ja, saj sicer Španija in Grčija ne moreta iz krize.

Nujna je fiskalna odgovornost, sta se strinjala, Janković pa je dejal, da bo "zmagala" tista država, ki bo našla pravo pot med socialno državo in konkurenčnostjo.

Ali se bo PS pridružil Swobodovi skupini, še ni znano, saj ga je medse povabil tudi Alde (evropski liberalci). Swoboda je poudaril, da je S & D odprta skupina, Jankovič pa je dodal, da so za stranko zanimivi.