Topolanek meni, da ameriški način ni pravi. Foto: Reuters
Topolanek meni, da ameriški način ni pravi. Foto: Reuters
Češka trenutno predseduje EU-ju, zato imajo Topolankove besede toliko večjo težo. Foto: Reuters
Topolanek v krizi kritizira Obamo

Po besedah trenutno predsedujočega EU-ju bosta ameriška obsežni stimulacijski sveženj in načrt za rešitev bank "spodkopala likvidnost globalnega finančnega trga".

Topolanek je s tem zaostril dialog EU-ja z Washingtonom o tem, kako bi se bilo najbolje spopasti z recesijo.

Nekateri evropski politiki so škodo, ki bi jo lahko povzročile ostre besede češkega premierja, poskušali omejiti s kritiko premierove izbire besed ali poudarjanjem dobrih diplomatskih vezi z ZDA. Večina evropskih voditeljev je sicer mnenja, da bi se v boju proti krizi morali osredotočiti na ostrejšo finančno regulacijo, medtem ko ZDA zagovarjajo večje svežnje za spodbujanje gospodarstva - toda nihče do zdaj ni retorike vodil na tako ostri ravni, pojasnjujejo analitiki.

Največja kritika do zdaj
Topolankove besede so tako po njihovih pojasnilih do zdaj največja kritika z evropske strani, potem ko so ZDA kritizirale Unijo, da ne namenja dovolj sredstev za spodbujanje povpraševanja. To bi lahko vodilo tudi v bolj vroče razprave na vrhu skupine držav G20 prihodnji teden v Londonu.

ZDA so za spodbuditev svojega ohlajajočega se gospodarstva namenile že več sto milijard dolarjev, pred dnevi so predstavile tudi obsežen načrt za odkup slabih naložb bank, le nekaj ur pred Topolankovo izjavo pa je Obama vse države pozval, naj nosijo breme porabe, da bi tako stimulirale svetovno gospodarstvo.

Uspeh, da Evropa ne kopira ZDA
Topolanek meni, da "ZDA niso ubrale prave poti". Obsodil je ameriško povečevanje proračunskega primanjkljaja in protekcionistične trgovinske ukrepe. Vse to je po njegovih besedah "pot v pekel", zato bi EU moral zavrniti, da bi tudi sam šel po tej poti.

"Američani bodo potrebovali likvidnost za financiranje vseh svojih ukrepov in to bodo uravnotežili s prodajo svojih obveznic, vendar pa bo to spodkopalo likvidnost globalnega finančnega trga," je še dejal Topolanek, ki je kot največji uspeh vrha EU-ja pretekli teden označil Unijino zavrnitev kopiranja ameriškega vzora.

K. S.

Topolanek v krizi kritizira Obamo