Češki premier je v Strasbourgu govoril pred evropskimi poslanci. Foto: EPA
Češki premier je v Strasbourgu govoril pred evropskimi poslanci. Foto: EPA
Zastavi EU-ja in Hrvaške
Po besedah Topolanka Hrvaška dokazuje, da si zares prizadeva za čim prejšnjo izpolnitev pogojev za vstop v Evropsko unijo. Foto: MMC RTV SLO
Še vedno napetosti med Slovenijo in Hrvaško

Pospešitev pristopnih pogajanj Hrvaške z EU-jem je trenutno "težava številka ena", je dejal predsedujoči Uniji, češki premier Mirek Topolanek, ki je ob tem zanikal, da bi kadar koli dejal, da je vprašanje Slovenije in Hrvaške evropsko vprašanje. "Rekel sem, da bi moralo ostati dvostransko vprašanje, pri čemer pa češko predsedstvo lahko pomaga pri njegovem reševanju," je na novinarski konferenci v Strasbourgu odgovoril makednoskemu novinarju, ki ga je zanimalo, ali bi lahko vprašanje med Slovenijo in Hrvaško postalo vprašanje celotnega Balkana.

Pri tem je menil, da lahko spor reši le mednarodno sodišče, mednarodna arbitraža ali neka posebna arbitraža, za kar pa je po njegovih besedah potrebna dobra volja obeh strani.

Slovenska blokada tudi težava za širitev Nata?
Dodal je, da sicer na videz preprosta težava blokira številna poglavja v pristopnih pogajanjih Zagreba z Brusljem, hkrati pa se je vzdržal, da bi napovedal, ali bo v času češkega predsedovanja dosežen pričakovan napredek. Vendar to po njegovih besedah ni povezano samo z EU-jem, ampak tudi z ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške za članstvo v Natu.

V uvodnem nagovoru je poudaril, da je širitev Unije prednostna naloga češkega predsedstva, pri tem pa posebej izpostavil Hrvaško, ki je po njegovih besedah dokazala, da si resnično prizadeva za izpolnitev vseh določenih pogojev za vstop.

Topolanka nagovoril tudi Brejc
Prav na vprašanje Hrvaške je med razpravo v Evorpskem parlamentu Topolanka posebej spomnil evropski poslanec Mihael Brejc, ki je menil, da mora vsaka kandidatka za članstvo predložiti verodostojne dokumente, sicer jo je treba na to opozoriti. Češki premier mu je odgovoril, da se zaveda tega odprtega vprašanja ter da želi "osebno prispevati pri reševanju vprašanj med Slovenijo in Hrvaško".

Topolanek je tudi zagotovil, da poteka dialog z obema stranema s ciljem, da bi se rešitev našla čim prej, hkrati pa so se pojavila namigovanja, da se med Slovenijo in Hrvaško že pripravlja srečanje na ministrski ravni ob prisotnosti češkega predsedstva, a uradno tega ni potrdil še nihče.

M. R.

Še vedno napetosti med Slovenijo in Hrvaško