Foto:
Foto:

S tem se je pridružila večini držav EU-ja, ki so za nove članice uveljavile prehodno obdobje, razen v primeru Malte in Cipra. Minister za delo Roberto Maroni je povedal, da odločitev ne izključuje možnost dvostranskih sporazumov.

Maroni je dejal, da bodo lahko novi evropski državljani prebivali v Italiji brez dovoljenja za bivanje, vendar se ne bodo mogli zaposliti brez ustreznega dovoljenja. Za samozaposlene pa te omejitve ne bodo veljale.

Maroni se ne boji povečanja dela na črno. Resda se lahko evropski državljani prosto gibljejo na območju Unije, vendar smo se prav zaradi tega odločili za prehodno obdobje, da bi v tem času ugotovili, kolikšno je sploh povpraševanje na trgu, je dejal.

Po drugi strani je Italija povečala kvoto delovnih dovoljenj za državljane novih članic, ki so tako presegla število 79.000. Znotraj te kvote bi lahko zajeli tudi potrebe Slovenije, meni italijanski minister.

S Slovenijo ostaja odprto vprašanje glede čezmejnih delavcev. Preučujejo možnost dvostranskega sporazuma, čeprav Maroni meni, da bi lahko že znotraj teh kvot zadovoljili specifičnost odnosov med Slovenijo in deželo Furlanijo - Julijsko krajino.

Po uradnih podatkih zavoda za zaposlovanje dela v Italiji od 4.000 do 5.000 Slovencev. Bolj problematičen pa je pojav dela na črno, ki ga je praktično nemogoče kvantificirati, je še poročal Radio Slovenija.