Turčija si prizadeva za vstop v EU, a njeno približevanje poteka zelo počasi. Foto: EPA
Turčija si prizadeva za vstop v EU, a njeno približevanje poteka zelo počasi. Foto: EPA

"Če mirovna pogajanja (s Ciprom, op. a.) ne bodo uspešna in bo Evropska unija dala svoje polletno predsedstvo južnemu Cipru, se bo začela resnična kriza med Turčijo in EU-jem," je Besir Atalay povedal za turški ciprski radio in televizijo ob koncu obiska na turškem delu otoka, katerega grški del se je evropski povezavi priključil 1. maja 2004.

"Če se bo to zgodilo, bomo zamrznili odnose z EU-jem. To smo napovedali, odločitev pa je sprejela vlada," je še dodal Atalay.

Mirovni proces stoji
Ciper je razdeljen od turške invazije leta 1974, ki jo je sprožil kratek državni udar grške strani. Mirovna pogajanja med grškim in turškim delom Cipra pod pokroviteljstvom Združenih narodov so od svojega ponovnega začetka leta 2008 zopet zastala. Turčija je edina država, ki kot državo priznava turški del Cipra.

Mednarodno priznana grška ciprska vlada naj bi prevzela predsedovanje Svetu EU-ja julija 2012. Če bo Turčija uresničila svojo napoved, bi to pomenilo novo najnižjo točko med Brusljem in Ankaro, ki je pristopna pogajanja z EU-jem začela leta 2005.