Sredstva vključujejo 30 milijonov evrov za
Sredstva vključujejo 30 milijonov evrov za "zaščito meje". Na fotografiji vojak pred ograjo na grško-turški meji. Foto: EPA

Evropska komisija je sprejela odločitev o dodelitvi sredstev 530 milijonov evrov za podporo vključujočemu izobraževanju za begunce v Turčiji in dostopu do visokošolskega izobraževanja. Še 30 milijonov evrov bo namenjenih za spopadanje z migracijami in zaščito meje.

Omenjena sredstva so del tri milijarde evrov vredne pomoči EU-ja za prebežnike v Turčiji za obdobje 2021–2023, ki ga je junija napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Celoten sveženj pomoči beguncem, ki ob Turčiji vključuje tudi druge države v regiji, je vreden 5,7 milijarde evrov.

Dodatna pomoč v vrednosti treh milijard naj bi prepričala Ankaro, da še naprej spoštuje zaveze iz leta 2016 sklenjenega dogovora, po katerem je Turčija sprejela več milijonov beguncev in zaustavila njihov prihod v EU.

Višegrajska četverica na srečanju s turškim ministrom

Višegrajska četverica je še pred oznanilom o dodatnih sredstvih pozvala Evropsko unijo, naj Turčiji čim prej nakaže obljubljeno pomoč. Zunanji ministri višegrajske četverice so se s turškim kolegom danes sešli v Budimpešti.

"Zaščita madžarske južne meje se začne v Turčiji in s Turčijo," je dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto na skupni novinarski konferenci in opozoril tudi na težke humanitarne razmere v Afganistanu in s tem povezano nevarnost migracijskega vala.

Turčija trenutno gosti okoli štiri milijone prebežnikov, kar predstavlja največjo begunsko skupnost na svetu. Od teh je 3,6 milijona sirskih beguncev in 370.000 beguncev iz drugih držav.