Hrvaška je v roke le dobila tako želeno pogodbo. Foto: EPA
Hrvaška je v roke le dobila tako želeno pogodbo. Foto: EPA

Kosorjeva je po slovesnosti na sedežu hrvaške vlade dejala, da gre za enega najpomembnejših dokumentov, ki jih bo Hrvaška kadar koli podpisala. "Gre za izjemno pomemben in zgodovinski dogodek," je povedala Kosorjeva in dodala, da je Hrvaška naredila velik korak proti članstvu v EU-ju, da pa jo čaka še veliko dela.

"Hrvaška imela najzahtevnejša pogajanja"
Pristopna pogodba potrjuje, da je Hrvaška izvedla reforme, da jih je vredno izpeljati in da so že vidni rezultati, je še izjavila Kosorjeva. Poudarila je, da je imela Hrvaška najzahtevnejša pogajanja od vseh držav članic EU-ja, saj so pogajanja potekala v času velike gospodarske in finančne krize ter v vzdušju politične krize zaradi zavrnitve evropske ustave in dolgotrajnih razprav o Lizbonski pogodbi.

Hrvaška premierka je posebej ponosna, da si je po lastnih besedah takoj po prevzemu dolžnosti julija 2009 začela intenzivno prizadevati, da bi deblokirali pogajanja z EU-jem, ki so "bila brezupno blokirana".

Ponosna, da sta s Pahorjem našla izhod
"Ponosna sem, ker sva v pogovorih in pogajanjih s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem našla izhod in podpisala arbitražni sporazum, s katerim smo uredili temeljna vprašanja, na Hrvaškem pa smo lahko nadaljevali pomemben in zahteven proces," je poudarila ter ponovila, da je dogovor med Slovenijo in Hrvaško pomemben tudi zato, ker je lahko zgled za reševanje meddržavnih sporov.

Poljski premier, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja, je poudaril, da so prizadevanja Hrvaške tudi EU-ju vrnila zaupanje v svoje moči. "Danes, ko številni politiki dvomijo o prihodnosti EU-ja, je vstop Hrvaške velika injekcija optimizma vsem, ki verjamejo v njeno prihodnost," je dejal Tusk ter poudaril, da sta hrvaška vlada in hrvaški narod opravila veliko delo tudi za EU. Tusk je ponovil, da pričakuje podpis hrvaške pristopne pogodbe do konca leta, in izrazil upanje, da bodo dokument podpisali v Varšavi.

Podpis Kosorjeve in Josipovića na pogodbi
Na Hrvaškem ugibajo, ali bo pogodba podpisana 9. decembra na vrhu EU-ja v Bruslju, kar bo nekaj dni po hrvaških parlamentarnih volitvah. Kosorjeva namerava predlagati, da bi pogodbo podpisala skupaj s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem. "Kdaj bomo podpisali pogodbo, ni več pomembno. Bistvo je, da imamo pogodbo in da jo bomo podpisali," je dejala Kosorjeva v petek pred Tuskovim prihodom v Zagreb.