Za simbol predsedovanja je Poljska izbrala znak, ki ga je zasnoval avtor znaka poljskega gibanja Solidarnost. Znak po navedbah poljskega predsedstva simbolno predstavlja vrednote Poljske kot članice EU-ja: solidarnost, konkurenčnost, kohezijo, odprtost in duh skupnosti. Foto: EPA
Za simbol predsedovanja je Poljska izbrala znak, ki ga je zasnoval avtor znaka poljskega gibanja Solidarnost. Znak po navedbah poljskega predsedstva simbolno predstavlja vrednote Poljske kot članice EU-ja: solidarnost, konkurenčnost, kohezijo, odprtost in duh skupnosti. Foto: EPA
Bronislaw Komorowski
Predsednik države Bronislaw Komorowski je večer pred prevzemom predsedovanja predstavil osvetljeno predsedniško palačo v Varšavi. Foto: EPA
Protest delavcev
Delavci so na ulicah pokazali, kaj si mislijo o poljskem predsedovanju Uniji, medtem ko razmere niso urejene niti doma. Foto: Reuters
Poljska zdaj predseduje EU-ju

Ob začetku predsedovanja bo Poljska v Varšavi priredila slovesnost, ki se je bodo poleg poljskega premierja Donalda Tuska in predsednika Bronislawa Komorowskega udeležili tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, sicer po rodu Poljak.

Dan pred prevzemom vodenja Unije se je v Varšavi zbralo 30.000 delavcev in sindikalistov, ki so pod geslom "Vaša politika, naša beda" protestirali proti domači in evropski politiki. Protest je organiziral legendarni sindikat Solidarnost, ki je s tem želel pokazati Evropi, da Poljska, ki naj bi šest mesecev reševala težave Unije, še zdaleč ni rešila niti lastnih težav. Solidarnost zahteva dvig minimalne plače, začasno znižanje trošarin na goriva, več denarja za zavod za zaposlovanje, povečanje števila upravičencev do socialne pomoči in spremembe v podnebno-energetskem svežnju EU-ja.

Mučna pogajanja o proračunu
Med predsedovanjem Poljske bosta zelo pomembni dve temi: Hrvaška in pogajanja o prihodnjem večletnem proračunu EU-ja. Hrvaška je v četrtek končala pogajanja s 27-terico in poljsko predsedstvo želi, da bi do konca leta podpisala pristopno pogodbo. Evropska komisija je predlog proračuna predstavila v sredo, z začetkom poljskega predsedovanja se začenja prava vsebinska razprava. V prizadevanjih za zagon rasti v Evropi se bo poljsko predsedstvo osredotočilo na tri glavne naloge: zagotavljanje evropske integracije kot vira rasti, zagotavljanje varnejše Evrope in zagotavljanje odprte Evrope.

Dnevni red bodo v veliki meri narekovali "zunanji" dogodki, kot sta grška dolžniška kriza in arabska pomlad. Pri spoprijemanju s temi izzivi, ključnimi za prihodnost EU-ja, predsedstvo Poljske, ki ni članica evra, ne bo imelo velikega vpliva. Glavno besedo pri tem imajo namreč območje evra, Van Rompuy in visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton.

Premier Donald Tusk je izrazil upanje, da bo Hrvaška pristopno pogodbo z EU-jem podpisala jeseni. Tusk sicer ne vidi več političnih problemov, ki bi lahko podaljšali vstopanje Hrvaške v Unijo, temveč meni, da bodo časovni okvir tega procesa določila "tehnična vprašanja". "Jesen je lep letni čas na Hrvaškem. Upam, da bo vse nared jeseni," je dejal Tusk. Na vprašanje, kje bo pristopna pogodba podpisana, Tusk ni želel odgovoriti, je pa nakazal, da naj bi besedilo pristopne pogodbe osebno nesel v Zagreb, ko bo pripravljena, da jo Hrvati takoj dobijo.

Prizadevanja za "odprto Evropo"
Poljska si bo prizadevala tudi za nadaljevanje zastalih pogajanj s Turčijo, za bistven napredek v pogajanjih z Islandijo, prav tako pa bo podpirala države Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU, in sicer pričakuje dodelitev statusa kandidatke Srbiji in začetek pogajanj z Makedonijo. V kontekst prizadevanj za "odprto Evropo" bi lahko uvrstili tudi širitev schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah na Romunijo in Bolgarijo, ki je bila načrtovana že za letošnji marec, a je zaradi političnega nasprotovanja Francije in Nemčije za zdaj v slepi ulici.

V tem okviru si bo Poljska prizadevala tudi za tesnejše vezi z vzhodnimi sosedami. Med poljskim predsedovanjem, predvidoma konec septembra, bo tudi vrh z vzhodnimi partnericami, ki je bil sprva predviden med madžarskim predsedovanjem.

Še en sklop tem, ki jim bo Poljska posvetila največ pozornosti, se nanaša na varnost - varno oskrbo z energijo, finančno varnost, pri čemer je ključen dogovor o šestih zakonodajnih predlogih za krepitev gospodarskega upravljanja, ki ga ni bilo mogoče doseči med madžarskim predsedovanjem, vojaško varnost in varno oskrbo s hrano.

Kdo bo bolj trmast?
Nekateri diplomati v Bruslju so v pričakovanju predsedovanja Poljske - največje novinke iz širitev v letih 2004 in 2007 in tudi najbolj evroskeptične med njimi - dejali, da bo največji izziv "trmasta nepripravljenost pogosto agresivne Poljske na sodelovanje". To je lahko po njihovih navedbah na primer v kombinaciji s prav tako trmasto Ashtonovo zanimivo vprašanje.

Pomembne za predsedovanje Poljske so lahko predsedniške volitve v Franciji, saj vsake ključne volitve v največjih članicah vplivajo na tempo delovanja EU-ja. Pomemben bo tudi njen težaven odnos z Rusijo, ki bi lahko po nekaterih pesimističnih napovedih "nagajala" Poljski. Prav tako bodo predsedovanje Poljske pomembno zaznamovale domače parlamentarne volitve, napovedane za oktober. Poljaki sicer ne pričakujejo niti približno podobnih težav, kot jih je imela Češka, kjer je sredi predsedovanja padla vlada.

Medtem ko je predsedovanje Slovenije, ki je to nalogo prevzela kot prva novinka v prvi polovici leta 2008, minilo gladko in brez pretresov, so predsedovanje Češke in Madžarske zaznamovale ostre kritike, v primeru druge predvsem na račun predsednika vlade Viktorja Orbana, tako da bo zanimivo spremljati, kako se bo odrezala Poljska.

Za Poljsko bo Svetu EU-ja v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala Danska, nato pa Ciper.

Poljaki so za samopromocijo naredili animirani triminutni film, v katerem plesalec (Poljska) zapelje elegantno žensko (Evropo).

Poljska zdaj predseduje EU-ju