Foto:
Foto:
Grčija bo državljane o ustavi obveščala s pomočjo vladnega akcijskega načrta.
Španska vlada ne dvomi o uspehu referenduma.
Kako bo britanska vlada prepričala volilce?

Predsednik odbora Evropskega parlamenta za ustavne zadeve Jo Leinen je v pozivu Dajmo Evropi ustavo zapisal, da z ustavo največ pridobijo državljani, saj se bo s tem dokumentom, ki je odraz sodelovanja 25 narodov EU-ja, povečala neposredna in posredna udeležba ljudi v evropski politiki.

Po mnenju odbora dokument v evropsko politiko s tem vnaša več demokracije, Evropski parlament kot tudi nacionalni parlamenti pa bodo imeli več besede pri oblikovanju evropske zakonodaje.


Bi radi razpravljali o evropski ustavni pogodbi? Vabimo vas na forum.

Ustava, ki jo je Leinen označil tudi kot knjigo idej, kultur in sanj, zdaj po njegovem mnenju potrebuje podporo. V kampanjo se bodo vključili tudi poslanci predvsem na številnih razpravah.

Grki tudi hočejo biti med prvimi
Z grškega zunanjega ministrstva so sporočili, da želi biti Grčija med prvimi, ki bo ratificirala ustavno pogodbo. Datum ratifikacije še ni določen, sicer pa namerava grška vlada ob tem sprožiti akcijski načrt, s katerim bodo državljane seznanili z vsebino ustave in zagotovili javni dialog.

Slovenija bo verjetno tretja
Ustavo so sicer že ratificirali v Litvi in na Madžarskem, Slovenija naj bi jo v DZ-ju potrdila 1. februarja, s čimer bo najverjetneje postala tretja država, ki je ratificirala to pogodbo.

Na referendum prvi Španci
Kmalu bodo na vrsti tudi prvi referendumi, prvi bo v Španiji 20. februarja, sicer pa imajo države evropske petindvajseterice čas še do novembra 2006.

Po poročanju Radia Slovenija bo Španija za kampanjo porabila šest milijonov evrov, evropsko ustavo pa reklamirajo zvezdniki iz sveta pop glasbe, kulture, medijev in športa.

Vlado skrbi nizka volilna udeležba, saj meni, da bo uspeh, če bo na volišča prišlo 40 odstotkov volilnih upravičencev. Španska vlada je sicer prepričana, da bo ustava dobila potrebno večinsko podporo.

Tradicionalno evroskeptični Britanci
Referendum je napovedalo 10 članic. Najmanj so ustavi naklonjeni tradicionalno evroskeptični Britanci, saj zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da naj bi Britanci ustavo na referendumu spomladi prihodnje leto zavrnili.

Ista nevarnost obstaja tudi na Češkem in Danskem, po poročanju Radia Slovenija pa je negotova tudi usoda referenduma v Franciji.