Slovenci smo med tistimi državljani EU-ja, ki delamo največ ur tedensko. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci smo med tistimi državljani EU-ja, ki delamo največ ur tedensko. Foto: MMC RTV SLO
Delovni čas v državah EU-ja
Sodeč po raziskavi, največ delajo Romuni, najmanj pa Francozi.(Za povečavo kliknite na sliko.) Foto: MMC RTV SLO

Poročilu kaže, da več ur na teden delajo v novih, manj pa v starih članicah - v skupini EU15 so leta 2008 v povprečju delali 37,9 ure na teden, medtem ko je povprečni delovni teden v novih državah članicah trajal 39,5 ure.

Najdaljše delovne tedne so imeli zaposleni v Romuniji (41,8 ure), na Češkem, v Latviji (41,7), v Sloveniji (41,4), v povprečju najmanj pa so delali v Franciji (38,4 ure na teden), Belgiji (38,6 ure) in na Irskem (38,9 ure).

Eurofound je v svoji raziskavi primerjal tudi delovni teden glede na tri različne panoge - kovinarska industrija, bančništvo in javna uprava. Analiza je pokazala, da malce več delajo v kovinarstvu (38,7 ure na teden), medtem ko so zaposleni v bančništvu in javni upravi delali povprečno 38,3 ure na teden.

V poročilo ugotavljajo še, da je v EU-ju povprečno število dni plačanega dopusta 25,2 dneva na leto, pri čemer imajo nekatere države tudi do tri tedne več plačanega dopusta kot druge. Glede na razpoložljive podatke so na vrhu lestvice Švedska s 33 dnevi ter Danska in Nemčija s 30 dnevi, najmanj plačanega dopusta pa imajo v Estoniji in na Cipru (20) ter v Romuniji (21).