Van Rompuy je vodenje Evropskega sveta prevzel novembra lani. Foto: EPA
Van Rompuy je vodenje Evropskega sveta prevzel novembra lani. Foto: EPA

Predsednik Evropskega sveta se je avgusta letos skupaj z ženo, otroki in dvema vnukoma iz Bruslja odpravil na letališče v Parizu, pri tem pa uporabil uradne avtomobile Evropske unije. Te je uporabil tudi po počitnicah ob vrnitvi s pariškega letališča v belgijsko prestolnico.

Tiskovni predstavnik Van Rompuya Dirk De Backer je za EUobserver potrdil, da se je Van Rompuy vozil s službenimi vozili, a ob tem pojasnil, da je uporaba uradnih varovanih vozil "normalna" za tako pomembne osebnosti.

"Samo zato, ker gre na počitnice, ne preneha biti predsednik, zato potrebuje enako stopnjo zaščite," je povedal in dodal, da ima predsednik Evropskega sveta varovanje zagotovljeno vse dni v letu.

De Backer je pojasnil je, da prevoza družine ni zahteval Van Rompuy, saj je bil to varnostni ukrep. Povedal je še, da se take stvari ne dogajajo pogosto.

Komisija in parlament z drugačno prakso
Ravnanja predsednika Evropskega sveta ne odobravajo v Evropski komisiji, iz katere so sporočili, da njenemu predsedniku Joseju Manuelu Barrosu uporabe službenih vozil za družinski prevoz na počitnice ne bi nikoli odobrili.

Predstavnik komisije je pojasnil, da evropski komisarji ne smejo uporabljati voznikov in avtomobilov za družinske izlete.

Uporabe uradnih vozil za družinske izlete svojemu predsedniku Jerzyju Buzku ne dovoli niti Evropski parlament. Njihova uporaba je dovoljena izključno za prevoz na delo in z dela.