Nekadnji delavci Mure bodo denar dobili v obliki pomoči pri iskanju nove zaposlitve. Foto: MMC RTV SLO
Nekadnji delavci Mure bodo denar dobili v obliki pomoči pri iskanju nove zaposlitve. Foto: MMC RTV SLO

Poleg omenjenih delavcev Mure bo pomoči pri iskanju nove zaposlitve deležnih še skoraj 5.000 odpuščenih delavcev iz Nemčije, Nizozemske, Poljske in Španije. Skupna vsota sredstev znaša dobrih 17 milijonov evrov, namenjena pa bodo financiranju različnih oblik pomoči za presežne delavce iz različnih sektorjev.
Gre za pomoč pri iskanju zaposlitve, programe izobraževanja in prekvalifikacije, poklicno usmerjanje, usposabljanje na delovnem mestu, spodbujanje samozaposlitve ter podjetniške pobude in motivacijske ter informacijske delavnice.
Bodo pomoč dobili tudi delavci Preventa in Vegrada
Slovenija je za pomoč 2.554 odpuščenim presežnim delavcem Mure zaprosila aprila lani, sama pa bo prispevala 1,2 milijona evrov. Prošnja za pomoč delavcem Mure je bila za zdaj edina prošnja Slovenije za sredstva iz tega sklada.
Slovenija sicer še preučuje tudi možnost za podajo vloge za pridobitev sredstev iz tega sklada za delavce Vegrada in Preventa.
Globalizacijski sklad je EU ustanovil konec leta 2006 za pomoč državam članicam ob velikih odpuščanjih delavcev zaradi razlogov, povezanih z globalizacijo. Ob izbruhu gospodarske krize je bilo delovanje sklada nekoliko prilagojeno, saj so sredstva zdaj namenjena tudi pomoči delavcem, ki so zaposlitev izgubili zaradi krize.