Britanski premier je skušal poslance prepričati, naj ne podprejo predloga, a mu je to uspelo le delno, saj so ga
Britanski premier je skušal poslance prepričati, naj ne podprejo predloga, a mu je to uspelo le delno, saj so ga "izdali" številni poslanci iz njegove lastne stranke. Foto: EPA

Proti organizaciji nacionalnega referenduma o prihodnosti Velike Britanije znotraj Evropske unije je glasovalo 483 poslancev spodnjega doma britanskega parlamenta, podprlo pa ga je 111 poslancev. Med temi 111 poslanci naj bi bilo približno 80 odstotkov vladajočih konservativcev, saj jih je približno toliko že vnaprej napovedalo, da ne bodo upoštevali navodila premierja Davida Camerona glede glasovanja.

Cameron je svojim poslancem namreč zapovedal, da morajo podpreti glasovanje proti predlogu, saj jim v nasprotnem primeru grozijo disciplinski ukrepi. Ob začetku parlamentarne razprave v ponedeljek popoldan je skušal Cameron še zadnjič prepričati upornike v svojih vrstah, naj glasujejo proti predlogu za referendum, ki bi Britancem ponudil tri možnosti: obstanek Velike Britanije v Evropski uniji, izstop iz Unije ali ponovno določitev pogojev članstva.

"Naš nacionalni interes je biti v Evropski uniji"
"Naš nacionalni interes je biti v Evropski uniji, pomagati določiti pravila, ki urejajo enoten trg, naš največji izvozni trg, saj gre tja 50 odstotkov našega izvoza," je v nagovoru poslancem povedal Cameron in poudaril tudi, da je trenutno napačen čas za odhod iz Unije. "Kadar gori hiša vašega soseda, je vaš prvi odziv pomoč pri gašenju, če ne zaradi drugega, da bi preprečili, da bi plameni dosegli vašo lastno hišo," je dejal.

Udarec Cameronu v njegovih lastnih vrstah
Glasovanje je bilo posvetovalno in predlog je bil že vnaprej obsojen na neuspeh, saj so mu popolnoma nasprotovali opozicijski laburisti in koalicijski partnerji, liberalni demokrati, toda razsežnost upora v vrstah konservativcev kljub temu pomeni velik politični poraz in udarec Cameronu, ki je na čelu britanske vlade 17 mesecev.

Cameron ni bil preveč uspešen pri prepričevanju poslancev in tako po glasovanju evroskepticizem, ki že 40 let povzroča razkol v vrstah konservativcev in se je izkazal za moro več njegovih predhodnikov, med drugim tudi Johna Majorja, grozi, da bo škodoval tudi trenutnemu premierju.

Za referendum 100.000 državljanov
Ponedeljkovo razpravo in glasovanje v parlamentu je sprožilo 100.000 podpisov pod javno peticijo. Kot je poleg tega pretekli konec tedna razkrila raziskava agencije YouGov za Sunday Times, izvedbo referenduma o članstvu Velike Britanije v EU-ju podpira 66 odstotkov Britancev.