Osrednjo sobo bo krasila pisana preproga, ki bo po Van Rompuyevih besedah predstavljala 'evropsko raznolikost'. Stavba bo imela skoraj 27.000 kvadratnih metrov površine. Foto: EPA
Osrednjo sobo bo krasila pisana preproga, ki bo po Van Rompuyevih besedah predstavljala 'evropsko raznolikost'. Stavba bo imela skoraj 27.000 kvadratnih metrov površine. Foto: EPA
Stavba Evropa
Bill Cash, vodja evropskega nadzornega odbora, je napovedal, da bodo zahtevali preiskavo o stroških gradnje stavbe. 'Želim razjasniti potrebo po tej ekstravaganci in resnično ceno takšne Aladinove palače,' je dejal. Foto: EPA

Med četrtkovo večerjo, prvi dan vrha voditeljev Unije, je predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy med kolege ponosno razdelil 14-stranski predstavitveni katalog bleščeče nove stavbe, imenovane Evropa, v katero se bodo leta 2014 preselila zasedanja voditeljev (za zdaj še) 27-erice. Samo izdelava prospekta je stala 120.000 evrov, piše britanski Telegraph.

Ogromna steklena stavba, ki stoji v neposredni bližini stavbe Justus Lipsius, v kateri se zdaj srečujejo voditelji držav, bo imela tri konferenčne dvorane, pet sejnih sob in pisarne za Van Rompuya in njegovo ekipo, hkrati pa tudi prostore za predsedujočo državo Uniji.

Cameron: To me je zafrustriralo
Edini, ki je povzdignil glas zaradi razsipništva, ki se v časih, ko več držav članic hodi po tankem ledu in prosi za pomoč, hkrati pa prebivalci na ulicah protestirajo ter želijo službe in boljše življenjske razmere, zdi precej predrzno, je bil britanski premier David Cameron.

Kolegom je povedal nekaj krepkih: "Ljudje po Evropi razumejo, da morajo države preživeti s sredstvi, ki so jim na voljo, saj si vlade, podobno kot gospodinjstva, ne morejo kar naprej izposojati denarja. Menim, da je izredno pomembno, da tudi sami upoštevamo to pravilo tako na državni kot evropski ravni. Politiki ne moremo sedeti v pozlačeni kletki, hkrati pa prositi vse druge, naj bodo pripravljeni sprejeti svoj del odgovornosti. Ko je med nami zakrožil katalog, je bilo precej frustrirajoče. Spraševati sem se začel, ali te institucije sploh razumejo, čez kakšne težave se prebija vsaka država in vsak posameznik."

Po koncu vrha EU-ja je Cameron dodal: "V stavbi, v kateri se srečujemo zdaj, sem bil lani le okoli sedemkrat in vedno se mi je zdelo, da odlično služi svojemu namenu in nalogam Evropskega sveta. Mikrofoni delujejo. Na voljo je ogromno sob, v njih bi lahko spravili še veliko več ljudi. Tudi hrana ni slaba. V čem je torej težava?"

"Srca Evrope" se ne kritizira
V Bruslju so se na njegove kritike odzvali z začudenjem in dejali, da je bil projekt odobren že leta 2004, zato bi bilo na tej točki dražje, če bi ga ustavili, kot če ga izpeljejo do konca. Nekateri evropski uradniki so Camerona obtožili tudi širjenja nepotrebnega evroskepticizma v času, ko mora Evropska unija zaradi hude gospodarske krize v Grčiji stopiti skupaj.

Tudi Van Rompuy ni razumel Cameronovih pomislekov in je stavbo označil za "škatlico draguljev" in "prostor, ki bi nudil dom srcu Evrope". Nekateri uradniki pomenljivo opazujejo gradnjo osrednjega dela stavbe, v kateri bodo potekala najpomembnejša zasedanja diplomatov. Struktura namreč spominja na obliko - maternice, zato se že pojavljajo opazke, kot so: "Prepričani smo, da se bo v tem prostoru rodilo mnogo izjemnih idej in vizij Evrope ..."