Ursula von der Leyen mora pri izbiri svoje ekipe uskladiti množico interesov. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen mora pri izbiri svoje ekipe uskladiti množico interesov. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer je dejal, da je slovenska vlada Evropsko komisijo obvestila, da bo slovenski parlament stališče glede kandidatke Marte Kos podal v petek. Šele nato bo lahko končala postopek in novo kandidatko uradno predlagala.

Zato je Evropska komisija po Mamerjevih besedah Evropski parlament zaprosila, da preloži predstavitev sestave prihodnjega kolegija komisarjev vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta, dokler seznam kandidatov ne bo dokončen. Von der Leyen se bo tako tega srečanja udeležila prihodnji torek v Strasbourgu.

Sorodna novica Nova kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos: "Zelo se zavedam odgovornosti"

Kot je že predtem pisal bruseljski portal Politico, bi se morala po napovedih Nemka v sredo dopoldne v Evropskem parlamentu srečati z vodji političnih skupin, nakar naj bi javno naznanila prihodnjo sestavo komisije in porazdelitev resorjev.

Čakanje na potrditev Marte Kos v DZ-ju

Svoje kandidate za nove komisarje oziroma komisarke je predstavilo že 25 držav članic, z izjemo Slovenije. Vlada je v ponedeljek po odstopu dozdajšnjega kandidata Tomaža Vesela za ta položaj nominirala nekdanjo diplomatko Marto Kos, a preden bo kandidaturo uradno potrdila in posredovala v Bruselj, mora pridobiti še mnenje pristojnega odbora državnega zbora. To naj bi se zgodilo v petek. Podpredsednik vlade Matej Arčon je v ponedeljek dejal, da lahko Slovenija ime svoje kandidatke v Bruselj pošlje tudi po sredi. V Bruslju zadeve niso komentirali.

Kot piše Politico, daje čakanje na zeleno luč Marti Kos v slovenskem parlamentu von der Leyen dodatni čas za nove posvete v najvplivnejših državah članicah glede porazdelitve resorjev.

Sorodna novica Von der Leyen reže komisarsko torto – kdo bo dobil največji kos in kdo drobtinice?

Kos in von der Leyen se bosta spoznali na petkovem zaslišanju

Marta Kos bo morala, tako kot drugi komisarski kandidati, nato opraviti še zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, ki bo predvidoma oktobra, sledilo bo potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Nova komisija bi lahko delo začela proti koncu leta.

Ni pa še znano, kdaj se bo von der Leyen srečala s slovensko kandidatko. Na vprašanje o tem je Mamer odgovoril, da je predsednica Evropske komisije bila in je še vedno v stiku z vsemi komisarskimi kandidati. Tako je bilo in bo tudi v primeru Slovenije. Ponovil pa je, da seveda ne bodo govorili o podrobnostih teh stikov.

Glede na povedano lahko domnevamo, je poročal Radio Prvi, da se bosta von der Leyen in Kos tako ali drugače spoznali šele po petkovem zaslišanju slovenske kandidatke v slovenskem parlamentu.

Predsednica politične skupine S & D Iratxe Garcia Perez je opozorila na kandidate za komisarje iz vrst skrajne desnice. Foto: AP
Predsednica politične skupine S & D Iratxe Garcia Perez je opozorila na kandidate za komisarje iz vrst skrajne desnice. Foto: AP

Socialisti svarijo: Naša podpora nikoli ni bila samoumevna

Evropski socialisti so von der Leyen opozorili, da za podporo pri oblikovanju nove sestave komisije od nje pričakujejo upoštevanje progresivne proevropske večine, pravično porazdelitev položajev izvršnih podpredsednikov ter spoštovanje socialnih pravic in uravnoteženosti spolov.

"Če se ta pričakovanja ne bodo uresničila, opozarjamo, da bo zelo težko ali celo nemogoče podpreti komisarje, ki jih bo predlagala predsednica von der Leyen," sta v skupnem sporočilu za javnost zapisali Stranka evropskih socialistov (PES) in politična skupina socialistov in demokratov (S & D) v Evropskem parlamentu.

"Čas je, da kot evropska socialistična družina jasno opozorimo na zahteve glede naslednjega mandata komisije. Naša podpora nikoli ni bila samoumevna. Vedno smo bili jasni, da mora naslednja komisija izpolniti naša pričakovanja, tako glede politike kot načel," je opozoril predsednik PES-a Stefan Löfven.

Predsednica politične skupine S & D v Evropskem parlamentu Iratxe Garcia Perez pa je izrazila skrb, da naslednja sestava komisije "ne bo ustrezno odražala ključnih evropskih vrednot". Dodala je, da von der Leyen z določenimi potezami tvega "izgubo progresivne podpore", pri čemer je med drugim opozorila na vključitev skrajno desnih Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) v komisijo.

Italija je namreč za komisarja predlagala trenutnega ministra za evropske zadeve Raffaeleja Fitta iz vrst skrajno desne stranke Bratje Italije pod vodstvom premierke Giorgie Meloni, ki je v Evropskem parlamentu del skupine ECR.

Garcia Perez je opozorila še, da v novi komisiji očitno ne bo dozdajšnjega komisarja za delo in socialne pravice Nicolasa Schmita iz Luksemburga, ki je bil vodilni kandidat S & D-ja na junijskih volitvah v Evropski parlament. To je po besedah Garcie sporno in v nasprotju s prakso spoštovanja t. i. politike spitzenkandidatov oz. vodilnih kandidatov. Poudarila je še, da socialisti na položaju komisarja za delo in socialne pravice pričakujejo "izkušenega kandidata iz progresivne družine".

Von der Leyen morala preložiti predstavitev kandidatov za Evropsko komisijo

Geografska, politična in spolna uravnoteženost

Ursula von der Leyen je predtem skušala v več državah doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. Nemška političarka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke si namreč prizadeva za geografsko, politično in spolno uravnoteženost komisije.

Von der Leyen je namreč vse države članice prosila, da ji pošljejo dve imeni za komisarja, moškega in žensko, a je tej njeni zahtevi ustregla le Bolgarija. Kot kaže, bo v novi komisiji v prihodnjih petih letih poleg predsednice sedelo deset komisark in 16 komisarjev.