Marta Kos visokih političnih funkcij ni zasedala, je bila pa v preteklosti slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal podpredsednik Matej Arčon, po njegovem prepričanju kandidatka ustreza vsem merilom, ki jih zahteva tudi predsednica Evropske komisije. Foto: BoBo
Marta Kos visokih političnih funkcij ni zasedala, je bila pa v preteklosti slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal podpredsednik Matej Arčon, po njegovem prepričanju kandidatka ustreza vsem merilom, ki jih zahteva tudi predsednica Evropske komisije. Foto: BoBo

Marta Kos je bila na seji vlade soglasno potrjena kot kandidatka za evropsko komisarko. Odločitev mora potrditi še pristojni odbor DZ-ja, nato se postopki nadaljujejo v Bruslju.

Predsednik vlade Robert Golob je izrazil prepričanje, da bo Marta Kos s svojim ugledom in izkušnjami dobro zastopala Slovenijo v Bruslju.

Evropska komisija dogajanja ob izbiri nove komisarske kandidatke ne komentira.

Ime kandidatke v Bruslju do srede?

Sorodna novica Iz opozicije kritike zaradi "ponižujočega odnosa" Ursule von der Leyen do slovenske vlade

Podpredsednik vlade Matej Arčon je po seji vlade napovedal, da bo kandidatura zdaj poslana parlamentarnemu odboru za evropske zadeve. Vlada pričakuje pozitivno mnenje odbora, katerega mnenje sicer za vlado ni zavezujoče. Seja odbora bo po napovedih Arčona že danes (ponedeljek) ali v torek, Marta Kos pa bo na željo poslanskih skupin na voljo tudi za dodatne predstavitve.

Če se bo ta scenarij uresničil, potem bo vlada ime kandidatke poslala v Bruselj do srede, ko naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo in razdelitev resorjev svoje komisarske ekipe. A zaplesti se utegne na odboru DZ-ja, ki bi lahko zasedal pozneje (več o tem v okvirčku spodaj).

Kandidati bodo morali oktobra prestati zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ta pa bo moral nato potrditi še celotno komisijo, ki bi lahko mandat nastopila proti koncu leta.

Breznik: Odbor DZ-ja bo mnenje najverjetneje podal v petek

Kljub napovedim podpredsednika vlade Mateja Arčona, da naj bi odbor DZ-ja za evropske zadeve mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko podal še danes ali v torek, je predsednik odbora, poslanec SDS-a Franc Breznik, sporočil, da se bo to najverjetneje zgodilo v v petek.

Ob tem je poudaril, da je DZ avtonomen organ, ki deluje neodvisno od želja vlade ali predsednice Evropske komisije. Poudaril je tudi, da želi od vlade dobiti več informacij glede zamenjave kandidata v zadnjem trenutku, potem ko je prejšnji petek od kandidature za evropskega komisarja odstopil nekdanji predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. Menil je še, da bi novi kandidatki Marti Kos verjetno koristilo nekaj dodatnega časa za priprave.

Po besedah Arčona je sicer še čas, da Slovenija pošlje ime v Bruselj tudi po sredi.

"Vesela in počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije," je po potrditvi njene nominacije za položaj evropske komisarke dejala Marta Kos. "Gre za veliko odgovornost, in te odgovornosti tako do Slovenije kot do Evropske unije se kot prepričana Evropejka zelo zavedam," je dodala.

Povedala je, da informacij o tem, ali je predsednica Evropske komisije z izbiro zadovoljna, nima, pričakuje pa, da se bosta v kratkem slišali oz. videli. "Odvisno od tega, kdaj bo seja pristojnega odbora v DZ-ju," je dodala.

Ni nujno, da bo kandidatka sprejeta

Arčon je opozoril, da sicer zagotovila, da bo Evropska komisija kandidaturo Marte Kos sprejela, ni. Poudaril je, da gre najprej za odločitev predsednice Evropske komisije, ki lahko kandidatko ali kandidata tudi zavrne in ga ne pošlje naprej v postopek. "Potem pa sledijo seveda tudi same potrditve na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, kjer je bila že praksa, kako so določene kandidate zavrnili," je dejal in poudaril, da vlada sicer pričakuje pozitiven razplet.

"Mi pričakujemo, da bomo dobili dober resor, če bo to širitev, bomo zagotovo tudi zadovoljni," je Arčon odgovoril na vprašanje, ali Slovenija računa na širitveni resor. "Vsak resor je pomemben in pomembno je, da daš kompetentnega kandidata, ki odgovorno vodi določen resor," je ocenil.

Marta Kos o kandidaturi za evropsko komisarko

Arčon: Politične prihodnosti ne moreš graditi na zamerah

Komunikacijo s kandidatko in postopek kandidature je po besedah Arčona nase prevzel Golob, ki se je o tej temi v petek sestal tudi s koalicijskimi partnerji. "Do danes je potekal razmislek o potencialnih kandidatih, predsednik vlade je koordinatorko Levice in predsednika stranke SD pred samo sejo vlade tudi seznanil s kandidaturo Marte Kos," dejal.

"Vedno je treba postaviti v ospredje interes Republike Slovenije in odlike posameznega kandidata, ki jih seveda Marta Kos nedvomno ima. Svoje politične prihodnosti ne moreš graditi na nekih zamerah, tako da smo prepoznali in velika večina, sem prepričan, tudi Slovenk in Slovencev, da bo Marta Kos dostojna in primerna komisarka," je Arčon odgovoril na vprašanje o tem, kako to, da je vlada potrdila kandidatko, ki se je leta 2022 odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda in tudi iz stranke in se od nje jasno distancirala.

"Osebno menim, da je Marta Kos zelo dobra kandidatka, da ima potrebne kompetence," je dejal podpredsednik vlade. Poudaril je, da je bila med drugim vodja Ukoma tudi uspešna diplomatka, ki dobro ve, "kako pomembno se je povezovati in navezovati stike na parketu v Evropski uniji". Po njegovem trdnem prepričanju kandidatka ustreza vsem kriterijem, ki jih zahteva tudi predsednica Evropske komisije.

Sorodna novica Von der Leyen reže komisarsko torto – kdo bo dobil največji kos in kdo drobtinice?

Predsednica Evropske komisije je sicer prejšnji teden kot ključno merilo pri sestavljanju komisije poudarila usposobljenost kandidatov, kar po njenem izpolnjujejo nekdanji premierji, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki EU-ja.

Na novinarsko vprašanje o tem, da je dogajanje glede izbire slovenskega kandidata oz. kandidatke za evropskega komisarja deležno številnih kritik, je Arčon dejal, da je šlo po njegovi oceni za "čisto normalen postopek". "Tudi če kandidat katere koli druge države ne bo potrjen, recimo, v Evropskem parlamentu, tega ne jemljem kot blamažo, ampak je splet vseh drugih okoliščin," je dodal.

Marta Kos za evropsko komisarko

Mnenje koalicijskih partnerjev

Marta Kos, ki je bila v preteklosti med drugim slovenska veleposlanica v Nemčiji, se je sicer od petka, ko je od kandidature za evropskega komisarja odstopil Tomaž Vesel, najpogosteje omenjala kot nova kandidatka.

Zunanja ministrica Tanja Fajon iz SD-ja, ki se je tudi omenjala kot možna kandidatka, je ob prihodu na sejo vlade povedala, da so se vsi, ki so jo omenjali, motili, saj je v stranki povedala, da ne želi, da se operira z njenim imenom. Dodala je, da vodi zunanje ministrstvo v času članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a, kar je velika odgovornost, in to delo si želi opravljati tudi naprej. "Tistemu, ki bo v zadnjem trenutku reševal ugled Slovenije, pa želim veliko sreče," je še dejala Tanja Fajon. Tudi Arčon je po seji vlade potrdil, da je Tanja Fajon na seji vlade eksplicitno poudarila, da ni bila nikoli kandidatka za evropsko komisarko in da bo še naprej z veseljem in vso odgovornostjo vodila ministrstvo za zunanje zadeve.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko pa je v izjavi za medije po seji vlade povedala, da imajo v Levici danes (ponedeljek) sestanek z Marto Kos, da se bodo z njo pogovorili, tako kot so se z Veselom. "In potem bomo seveda tudi o tem lahko ustrezno odločali in glasovali." Na vprašanje, ali je Levica imela svojega kandidata za komisarja, je Asta Vrečko odgovorila, da so v stranki počakali na predlog predsednika vlade, saj ima največja vladna stranka prednost in tudi odgovornost, da predlaga kandidata za komisarja.

Mediji so v zadnjih dneh kot potencialno komisarsko kandidatko ob Marti Kos in Tanji Fajon omenjali še namestnico generalnega direktorja na generalnem direktoratu za mednarodna partnerstva Evropske komisije Marjeto Jager, ki sicer ne velja za politični kader.

Kdo je Marta Kos

Marta Kos je v letu 2022 vstopila v Gibanje Svoboda in tudi izstopila iz nje

Marta Kos doslej visokih političnih funkcij ni zasedala. Kariero je začela kot novinarka športnega uredništva RTV Slovenija, pozneje je bila prva dopisnica RTV-ja iz Nemčije in nato tudi dopisnica nemškega Deutsche Welleja. Iz novinarstva se je podala v politiko. Bila je direktorica urada vlade za informiranje in zatem tiskovna predstavnica vlade. Nekaj let je bila tudi podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije, pozneje pa slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici.

Leta 2022 se je pridružila Gibanju Svoboda, aprila tistega leta postala tudi podpredsednica stranke, junija pa napovedala kandidaturo za predsednico republike, ki jo je konec avgusta umaknila, pri tem pa navajala osebne razloge. Septembra je nato odstopila s podpredsedniškega mesta v Gibanju Svoboda, decembra 2022 pa je v znak podpore notranji ministrici Tatjani Bobnar, ki je odstopila s položaja, izstopila iz stranke. Kot možna kandidatka za evropsko komisarko se je omenjala že spomladi pred evropskimi volitvami, a bi morala prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda, kar pa je zavrnila.

Po potrditvi na vladi še predstavitev pred pristojnim odborom

Vesel je odstopil, potem ko naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. Da predsednica Evropske komisije zaradi spolne uravnoteženosti komisije želi imeni kandidata in kandidatke, je državam sicer sporočila že konec julija, prejšnji teden pa je ime kandidatke od Slovenije tudi zahtevala.

Sorodna novica Kdo bo zamenjal Tomaža Vesela? Omenja se več imen, med njimi tudi Marto Kos.

Kot je za Radio Slovenija poročala novinarka Nataša Mulec, je mogoče sklepati, da bi Veselovo kandidaturo, če bi Slovenija pri njej vztrajala, sicer rušili na odboru Evropskega parlamenta. Ali bo vlada z novo kandidatko zadovoljila predsednico komisije, da bo ta Sloveniji zdaj namenila resor širitve, ni znano. Kot je poročal Radio Slovenija, bo po neuradnih informacijah ta resor sicer po novem oslabljen in da se bo ukvarjal le z Zahodnim Balkanom.

Vladajoča politika je sicer z Veselovim odstopom od kandidature pred domačo in evropsko javnostjo pokazala šibek politični obraz – še pred slabim tednom dni je namreč koalicija enotno stopila v bran Veselovi komisarski kandidaturi, v postopku izbire, ki jo je že aprila zakoličil premier Golob, pa so vladajoči nenehno ponavljali, da je izbira kandidata za evropskega komisarja izključno v rokah Slovenije, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.