Tomaž Vesel je svojo kandidaturo umaknil. Foto: BoBo
Tomaž Vesel je svojo kandidaturo umaknil. Foto: BoBo

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je premier Robert Golob sprejel odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja. Vzrok za odstop so po navedbah kabineta različni pogledi na delovanje prihodnje sestave Evropske komisije, ki izhajajo iz pogovora med Veselom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

"V kandidaturo sem se podal z iskrenimi nameni v korist Slovenije. Žal s predsednico von der Leyen ne deliva istega koncepta delovanja Evropske komisije, zato sem se odločil, da kandidaturo, v dobro Slovenije, umaknem. Sloveniji na tej poti želim, da dobi končno vpliven in dober resor, saj verjamem, da smo med kandidati bili in bomo le najkompetentnejši posamezniki za to funkcijo," so Veselovo izjavo v kabinetu povzeli v sporočilu za javnost.

Vesel: Von der Leyen želi kandidatko s političnimi izkušnjami

Vesel po odločitvi o umiku pred televizijske kamere ni želel, je pa v pogovoru za TV Slovenija potrdil, da se je umaknil, ker je ugotovil, da želi von der Leyen kandidatko s političnimi izkušnjami, sam pa je moški s predvsem ekspertnim in ne toliko s političnim znanjem.

Svoje nezadovoljstvo s slovenskim kandidatom je v četrtek v pismu premierju Golobu jasno navedla tudi von der Leyen in dodala, da želi močna politična imena. Neuradno je slišati tudi, da se Vesel in von der Leyen na sestanku v Bruslju nista najbolje ujela, je še poročal novinar TV Slovenija Rok Šuligoj.

V kabinetu predsednika vlade so dodali, da Golob spoštuje Veselovo odločitev in da je že opravil pogovore s koalicijskimi partnerji glede imenovanja novega kandidata oziroma kandidatke. Vlada bo o tem razpravljala v ponedeljek. Nato bo sledila predstavitev pred odborom v DZ-ju, premier pa bo o novem imenu von der Leyen obvestil po koncu zakonsko predpisanih postopkov, so še zapisali.

Ko je Robert Golob Tomaža Vesela aprila predstavil kot komisarskega kandidata, sta preostali koalicijski partnerici novico izvedeli iz medijev. Foto: BoBo
Ko je Robert Golob Tomaža Vesela aprila predstavil kot komisarskega kandidata, sta preostali koalicijski partnerici novico izvedeli iz medijev. Foto: BoBo

Predstavitev nove komisarske ekipe bo v Bruslju že v sredo

Vesel se je s predsednico komisije sešel v sredo pretekli teden, že takrat pa se je namigovalo, da bi Slovenija lahko bila med državami, pri katerih naj bi Ursula von der Leyen poskusila doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim obljubila boljše položaje.

Da predsednica Evropske komisije od vlade zdaj uradno zahteva kandidatko, je na družbenem omrežju X med drugim zapisal predsednik SDS-a Janez Janša in dodal, da "Tanji Fajon dela konkurenco tudi Marta Kos."

Marta Kos je v sredo na vprašanje N1, ali je v igri za evropsko komisarko, odgovorila, da "ni v komisarski zgodbi". Tanja Fajon pa je v ponedeljek ob robu Blejskega strateškega foruma na vprašanje, ali bi jo zanimalo komisarsko mesto, odgovorila, da ima kot zunanja ministrica izjemno težko nalogo zaradi članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a.

Kot je dodal Šuligoj, je imen, ki zdaj krožijo, kar nekaj, a je nabor kandidatk, ki ustrezajo želji von der Leyen, precej majhen. Ta namreč želi kandidatko z izvršnimi izkušnjami, denimo premierko, ministrico ali denimo diplomatko.

Prebilič: Veselova poteza je pričakovana

Veselova poteza je pričakovana, je umik komentiral evropski poslanec iz vrst zelenih Vladimir Prebilič. Predsednica Evropske komisije je po njegovem mnenju namreč jasno poudarila, da si želi spolno uravnoteženo Evropsko komisijo: "Jasno je bilo čutiti, da bo vztrajala pri tej točki, da se države članice potrudijo in prispevajo čim več ženskih imen v nabor Evropske komisije," je dejal za Radio Slovenija.

Imenovanje kandidatov po bruseljskih diktatih je slaba napoved za prihodnje varovanje slovenskih interesov, pa je zapisala SDS-ova evroposlanka Romana Tomc. Preostali evropski poslanci iz Slovenije Veselovega odstopa za zdaj ne komentirajo.

Ursula von der Leyen pri več državah skuša doseči zamenjavo kandidata za kandidatko. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen pri več državah skuša doseči zamenjavo kandidata za kandidatko. Foto: Reuters

Koalicija je še v torek, dan po obisku von der Leyen, vztrajala, da je Vesel edini kandidat

Predsednica Evropske komisije bo že v sredo vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo svoje nove komisarske ekipe. Kdo bo slovenski kandidat, tako manj kot teden dni pred predstavitvijo še ni znano.

Koalicijski partnerji so še dan po obisku von der Leyen v Sloveniji izrazili enotnost glede kandidature Vesela za mesto evropskega komisarja. "Koalicijski partnerji ostajajo enotni, da je Tomaž Vesel edini kandidat Republike Slovenije za evropskega komisarja za novo sestavo Evropske komisije," je vlada v torek sporočila prek omrežja X.

Nato je v sredo predsednica Evropske komisije poudarila, da je ključna tudi usposobljenost kandidatov. Kot je pojasnila, to pomeni, da imajo člani in članice kolegija komisije izkušnje z opravljanjem visokih političnih oziroma izvršilnih funkcij, kot so premier, minister, namestnik ministra, ali pa vsaj visoke diplomatske funkcije oziroma visoke funkcije v kateri od institucij EU-ja.

Kot drugo merilo pa je poudarila uravnoteženost, geografsko, politično in spolno. "Že celotno svojo politično kariero si prizadevam, da bi ženske imele dostop do odločevalskih in vodilnih položajev," je dejala v torek.

Med 26 kandidati le devet žensk

Kot poroča Politico, je trenutno od 26 kandidatov devet žensk. Od 27 držav EU-ja vsaka predlaga enega komisarja, razen Nemčije, od koder prihaja predsednica komisije, ki je bila za nov mandat potrjena že julija. Kot še navaja Politico, je predsednica komisije "pritisnila" le na tiste države, naj zamenjajo komisarskega kandidata, v katerih vlad ne vodijo desnosredinske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke (EPP).

Janša, čigar SDS je član EPP-ja, pa je na omrežju X še zapisal, da je EPP sklenil, da v Evropskem parlamentu ne bo rušil kandidatov za komisarje.

Tomaž Vesel ne bo evropski komisar