Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo Ursula von der Leyen predstavila sredi septembra. Foto: BoBo
Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo Ursula von der Leyen predstavila sredi septembra. Foto: BoBo

Ursula von der Leyen, ki jo je Evropski parlament sredi julija vnovič imenoval za predsednico Evropske komisije, je sredi tega meseca začela pogovore s komisarskimi kandidati. Najprej se je pogovorila s sedanjimi evropskimi komisarji, ki so jih države znova predlagale za člane komisije, zdaj pa začenja še pogovore z novinci.

Dopoldne se je tako na spoznavnem srečanju sešla tudi s slovenskim kandidatom Tomažem Veselom. Kot je za Radio Slovenija poročal bruseljski dopisnik Igor Jurič, je srečanje trajalo dobre pol ure, po neuradnih informacijah pa je bil pogovor vsebinski in korekten. Ni pa v skladu z dogovorom nobena stran po srečanju dajala izjav.

Tako tudi še ni znano, vodenje katerega resorja bi lahko prevzel nekdanji predsednik Računskega sodišča, ki je doslej med preferencami glede resorjev navajal področja proračuna, administracije in širitve EU-ja.

Pričakovati je sicer, da bo predsednica komisije s kandidati in kandidatkami opravila še več krogov pogovorov. Naslednjič naj bi se Vesel in von der Leynova srečala že zelo kmalu, in sicer po tem, ko bo imela predsednica Evropske komisije na mizi imena vseh kandidatov.

Tik pred iztekom roka vse države še vedno niso imenovale svojih kandidatov

Čeprav je 30. avgust, do kadar od vseh držav članic pričakuje, da ji pošljejo imena kandidatov, tik pred vrati, namreč vse države še vedno niso poslale svojih predlogov.

Kot je poročal Jurič, sta danes svoja kandidata imenovali tudi Danska in Portugalska, uradno tudi Španija, še vedno pa von der Leyen čaka na Belgijo in Bolgarijo, ki imata resne težave, saj ju vodita le začasni vladi, manjka pa tudi italijanski kandidat.

Predlog sestave nove komisije z razdelitvijo resorjev bo von der Leyen predvidoma predstavila sredi septembra, oktobra pa nato kandidate čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Sledilo bo še potrjevanje celotne komisije na plenarnem zasedanju parlamenta, kar bi se lahko zgodilo v drugi polovici oktobra ali novembra.

Bo Evropska komisija spolno uravnotežena?

Doslej so znana imena 23 komisarskih kandidatov, med katerimi je 17 moških. Trenutno razmerje med kandidati in kandidatkami nemški političarki otežuje uresničitev cilja, da bi bila prihodnja Evropska komisija spolno uravnotežena.

Po navedbah bruseljskega spletnega biltena Politico naj bi tako Ursula von der Leyen "pritiskala" na nekatere manjše države članice, da bi kandidata zamenjale s kandidatko. Med temi so po navedbah Politica Malta in še vsaj dve drugi članici. Poleg tega naj bi si prizadevala, da žensko predlagajo članice, ki v Bruselj še niso poslale imena svojega kandidata oziroma kandidatke.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je v odgovoru na vprašanje, ali se je predsednica komisije s takšno prošnjo obrnila tudi na slovensko vlado, dejal, da Ursula von der Leyen ne komentira pogovorov s kandidati.

"Stališče naše vlade je jasno, kandidata sta potrdila vlada in pristojni odbor državnega zbora. Mi si želimo vse najboljše in seveda, da dobimo tudi ustrezen resor," je povedal na novinarski konferenci po seji vlade.