Tomaž Vesel. Foto: Televizija Slovenija
Tomaž Vesel. Foto: Televizija Slovenija

Vemo, da je Ursula von der Leyen predlagala, da države pošiljajo dve imeni v Bruselj, se pravi moškega in žensko. Tega Slovenija ne bo storila. Bi bil za vas to problem, če bi bila poleg vas še kandidatka?

Najprej je treba povedati, da je slovenska zakonodaja tukaj precej jasna, da se dveh kandidatov po tem postopku, ki je predviden v zakonu, pravzaprav sploh ne da poslati. Ne vidim, zakaj bi bil zame problem. To bolj vidim kot poziv po pestrosti kandidatov, več različnih izkušnjah in obenem tudi spoštovanju nekega principa uravnoteženosti spolov v okviru Evropske unije. Ampak, Slovenija je država, ki s tem nima težave, pri nas imamo predsednico države, predsednico državnega zbora, zunanjo ministrico.

S spolnimi kvotami nimamo težav.

Tako je. Ne samo, da s spolnimi kvotami nimamo težav, in ne samo, da se s tem strinjam, mi to živimo. Mislim, da je tudi še druga dimenzija, in sicer da je tudi v kabinetih, ki so pravzaprav operativno telo, te kvote treba upoštevati in to definitivno mislim storiti.

Ne pričakujete nobenih zapletov zaradi tega?

Ne.

Čisto za začetek, zakaj menite, da ste primeren kandidat za komisarja?

Dobro, to bi bilo verjetno vprašanje za vlado ...

Vi ste pristali na to.

Jaz sem seveda pristal na to zaradi tega, ker se mi to zdi vrh moje kariere. Dolgo sem delal v javnem sektorju in za javno korist, se dotaknil v svojem delu številnih področij javne porabe, javnega življenja in tako dalje. Tako imaš eno pestrost izkušenj in to pestrost izkušenj je pravzaprav potrebno imeti, tudi če participiraš pri vodenju takšnega konglomerata, seveda impresivnega, kot je Evropska unija. Tako da se mi to zdi kot vrh neke kariere. Lahko pomagam, imam dovolj izkušenj, tudi nekaj mednarodnih pomembnih izkušenj, in se mi zdi, da imam željo in voljo delati za dobro vseh.

Tudi v tem vam še neznanem okolju.

Tako je.

Vaša kandidatura je bila najavljena zelo zgodaj, ravno z argumentom, da bo Slovenija imela prednost, ker je kandidat znan že prej in bo tako lažje tudi izbirala resorje. Kaj to pomeni, imate že predlog, kateri resor oziroma s katerimi predlogi, za katere resorje boste šli v Bruselj?

No, relativno zgodnja napoved je bila bolj zaradi zelo transparentnega postopka in brez skrivalnic pred samimi evropskimi volitvami. To je predsednik vlade, ki ima eno posebno vlogo, želel na najbolj jasen in transparenten način odigrati to igro.

Pravzaprav tudi pred evropsko politiko.

Tudi pred evropsko politiko. Mislim, da je to bilo tudi prepoznano v tujih medijih, ki so precej vplivni v Bruslju – da je Slovenija pravzaprav že precej dolgo časa znana z enim od kandidatov. To seveda povečuje možnosti, po drugi strani se pa pravzaprav šele zdaj začenjajo lahko formalno zelo resni pogovori o vsebini, o razdelitvi resorjev, pri čemer pa bi vseeno rad povedal eno zadevo, in sicer da noben resor ni nepomemben, kot se je izkazalo tudi v primeru Slovenije.

Sorodna novica Vlada potrdila kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja

Vi ste sicer omenjali finance, demokracijo ...

Imam določene osebne preference, nekaj, kar me bolj ali manj zanima, ampak teh področij je zelo veliko. Hotel sem samo to povedati, da mislim, da je med vrsticami precej jasno razbrati, da se bo evropska komisija nekoliko reformirala, kar se tiče samih resorjev. Tu bo kar nekaj priložnosti za Slovenijo. In pa, treba je upoštevati realnost neke politične aritmetike, ki ji je pravzaprav odgovor samo v pisarni predsednice evropske komisije.

Ste odprli zanimivo temo. Razmerja sil v Bruslju so se spremenila. Vi pripadate skupini oziroma boste predstavnik skupine liberalcev, ki pa so po zadnjih volitvah, bistveno oslabljeni. Vemo, da je drugačno razmerje sil, ali boste zato imeli težave?

Razmerje sil je resda drugačno, ampak obenem je treba upoštevati to, da so liberalci del koalicije, ki je izvolila predsednico evropske komisije. Povsem jasno participirajo pri vodenju Evropske unije in del te politične skupine je seveda tudi kandidatura iz Republike Slovenije. Tukaj ne vidim težav zaradi tega, obenem je pa treba reči, da je tudi slovenska opozicija pravzaprav del iste koalicije v okviru evropskega parlamenta, ki je to predsednico izvolila.

Samo so glasovali proti, naši predstavniki, čeprav so v isti skupini.

Ne vsi.

Najprej morate v parlament, nato pristojna komisija izda mnenje, ki ni obvezujoče. Znano je, opozicija se za zdaj še ni oglasila, razen ob tej prvi napovedi vašega imena, da doslej niste imeli podpore opozicije. Na drugi strani govorite, če smo enotni, imamo v Bruslju več možnosti. Zdaj se boste predstavili tudi opoziciji. Na kaj računate, da vam ne bodo nasprotovali ali da bodo glasovali za vas, kar je verjetno nerealno?

Ne vem, ali je tako nerealno. Mislim, da smo prestopili tisto mejo, ko se pravzaprav pogovarjamo o personah, o kandidatu, o nekih preteklih zadevah. Sigurno je izjemno dobro slišati, kako si jaz predstavljam, kaj bi bile neke prioritete urejanja na nivoju Evropske unije. Obenem pa je tudi njih dobro slišati, kaj je pravzaprav tisto, kar mislijo, da bi Slovenija morala uveljaviti v Evropskem prostoru. Tako da jaz neke apriorne verzije ne pričakujem, apeliram pa na to, da si z neko politično enotnostjo lahko zagotovimo najboljši položaj. Poglejte dejstvo, da neka država na političnem nivoju podpira enega kandidata. Ne more biti boljšega sporočila, kot je to.

Zagotovo. Samo smo tudi že videli kandidatko za komisarko, ki je doživela težave v evropskem parlamentu od poslancev iz lastne države. Eno vprašanje, ki si ga pogosto zastavljamo državljani Slovenije. Tam boste komisar Slovenije, ne boste pa zastopali Slovenije. Ali boste tudi komisar za Slovenijo?

To je pa izjemno dobro vprašanje, sem vam hvaležen za to. Da, po evropski zakonodaji ali pa predpisih pravzaprav ne predstavljaš države, si del Evropske komisije, zato moraš biti proevropsko usmerjen, neodvisen, funkcionalno neodvisen in tako naprej. Da, definitivno. Hočem slišati, kaj so prioritete države, vedno bi tudi seveda sodeloval z oblastmi, da vidim, kaj so prioritete, ne samo na resorju, ki ga utegnem dobiti, ampak tudi na drugih resorjih, kajti evropski komisar je del panela vseh komisarjev. Ima pravico glasovati, se lahko oglaša, čisto drugo dinamiko ima. Mislim, da je treba imeti izjemno odprto komunikacijo s slovensko javnostjo in politiko o tem, kaj se na evropskem parketu dogaja, kaj so bodoči ukrepi, kaj je za Slovenijo dobro.

Da upoštevate tudi to.

Absolutno. Mislim, da je to mejo težko določiti, je pa treba funkcionirati vsak dan na ta način.

Pogovor s Tomažem Veselom o kandidaturi za komisarja