Kandidaturo Tomaža Vesela so nameravali ministri potrditi že v sredo, vendar so v skladu s slovensko zakonodajo čakali na poziv iz Bruslja, ki ga je predsednica Evropske komisije članicam poslala v četrtek. Foto: BoBo
Kandidaturo Tomaža Vesela so nameravali ministri potrditi že v sredo, vendar so v skladu s slovensko zakonodajo čakali na poziv iz Bruslja, ki ga je predsednica Evropske komisije članicam poslala v četrtek. Foto: BoBo

Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci po zelo kratki seji vlade sporočil, da so potrdili Tomaža Vesela kot kandidata za evropskega komisarja. Dejal je, da so z njegovo kandidaturo zelo zadovoljni, saj je kandidat "verodostojen in ima široko politično podporo v Sloveniji".

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je države članice v pismu sicer pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za mesto v prihodnji komisiji, rok za predloge je 30. avgust. Arčon je dejal, da na seji niso razpravljali o tem, ali bi morali v Bruselj poslati tudi predlog kandidatke, kot bi si želela von der Leyen. Pojasnil je, da zakonodaja določa, da gre pri komisarski kandidaturi za suverenost države, da sama odloča o kandidatih, in da verjame, "da bo komisarka potrdila, da je Tomaž Vesel zelo kompetenten kandidat in bodoči komisar". Po njegovih besedah pa Slovenija ni edina država, ki predlaga samo enega človeka.

Arčon je Veselovo kompetentnost navedel tudi kot argument, zakaj kljub kritikam npr. Ženskega lobija Slovenije niso predlagali tudi ženske kandidatke. "Ocenjujemo, da je Tomaž Vesel glede na svoje pretekle izkušnje v tem trenutku najbolj kompetenten kandidat za evropskega komisarja, ki ga tudi seveda nismo skrivali. Odkar smo ga predstavili, je dobil zelo široko podporo, predvsem na podlagi kompetenc, ne na podlagi tega, ali je moški ali ženska," je dejal Arčon.

Arčon je na vprašanje, ali imajo v mislih rezervnega kandidata, če Vesel ne bi bil potrjen za komisarja, kar se je v preteklosti že zgodilo, odgovoril, da ne, oziroma, da se "o planu B razmišlja takrat, ko do tega pride". V odzivu na novinarsko pripombo, da če bi za kandidata predlagali obstoječega komisarja Janeza Lenarčiča, predsednica von der Leyen ne bi pričakovala dveh kandidatov, pa je odgovoril, da o tej možnosti niso razpravljali.

Vlada potrdila Tomaža Vesela za kandidata za evropskega komisarja

Predstavitev pred odborom, pogovori, zaslišanje, glasovanje ...

Pred dokončno potrditvijo mora vlada predlog komisarskega kandidata skladno z zakonom o sodelovanju med DZ-jem in vlado v zadevah EU-ja poslati še v parlament, kjer Vesela čaka predstavitev pred odborom za evropske zadeve. Ta o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. Mnenje za vlado ni zavezujoče.

Arčon je izrazil upanje, da bodo poslanci kljub parlamentarnim počitnicam čim prej izvedli to sejo.

Potem bo sledila predstavitev kandidata v Bruslju. Von der Leyen namerava pogovore s komisarskimi kandidati, na podlagi katerih jim bo razdelila področja, začeti že sredi prihodnjega meseca.

Nato bodo predvidoma oktobra potekala zaslišanja in potrjevanje kandidatov na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, nova komisija pa bi lahko po potrditvi na plenarnem zasedanju parlamenta mandat nastopila proti koncu leta.

Ker se premier Robert Golob mudi v Parizu, kjer se bo med drugim udeležil slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger, je današnjo nekajminutno sejo vlade vodil Arčon. Foto: Vlada RS/X
Ker se premier Robert Golob mudi v Parizu, kjer se bo med drugim udeležil slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger, je današnjo nekajminutno sejo vlade vodil Arčon. Foto: Vlada RS/X

Že premier Robert Golob je pred dnevi sporočil, da namerava Slovenija kljub njenemu pozivu vztrajati pri enem kandidatu. Vlada je sicer obravnavo predloga kandidature nekdanjega predsednika Računskega sodišča, ki so ga kot kandidata v največji vladni stranki predstavili že na aprilskem strankarskem dogodku pred evropskimi volitvami, začela junija.

Kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec v koalicijskih SD-ju in Levici po začetni skepsi s kandidaturo Vesela že nekaj časa nimajo težav, kot tudi ne s tem, da v Bruselj pošiljajo le njegovo ime, čeprav si Ursula von der Leyen želi spolno uravnoteženo sestavo Evropske komisije, ne more pa od držav zahtevati, da pošljejo tako ime kandidata kot kandidatke. In kaj o tem, da vlada v Bruselj pošilja le moškega kandidata, menita Matjaž Han in Luka Mesec? "V politiki se je treba dogovorov, ki jih daš, držati," je odgovoril Han. Mesec pa je dejal, da je "to stvar, ki se jo more predsednik vlade dogovoriti s predsednico Evropske komisije".

Tomaž Vesel je postal kandidat Slovenije za evropskega komisarja