Robert Golob in Ursula von der Leyen. Foto: BoBo
Robert Golob in Ursula von der Leyen. Foto: BoBo

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je v odzivu na omrežju X sporočil, da se nihče iz vlade ni posvetoval z njimi o predlogu za slovenskega člana Evropske komisije, čeprav ima "SDS kot nesporna zmagovalka volitev v Evropski parlament štiri evropske poslance, celotna koalicija pa le tri".

Dodal je, da je bil prejšnji kandidat Tomaž Vesel, ki je v petek odstopil od kandidature za evropskega komisarja, "menda zavrnjen zaradi pomanjkanja vodstvenih, vladno operativnih in evropskih političnih izkušenj", kar je Janša očital tudi novi kandidatki Marti Kos.

Sorodna novica Nova kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos: "Zelo se zavedam odgovornosti"

"Resne države se imenovanja komisarjev lotijo popolnoma drugače – ali želijo vse stvari tempirati na točno določeno osebo zaradi njenih izjemnih političnih ali drugih izkušenj ali pa se osredotočijo na resor, ki bi ga radi imeli in temu primerno tudi potem prilagodijo kandidate," je medtem dejal evropski poslanec iz vrst opozicijskega NSi-ja Matej Tonin.

Tonin: Umik Vesela je poraz za vlado

"Če je Slovenija želela poslati točno določenega kandidata, potem je ta umik gospoda Vesela zdaj poraz predvsem za slovensko vlado, na neki način je načeta kredibilnost vlade. Če pa je Slovenija že od samega začetka želela startati na pomemben resor, kar so sami zatrjevali, potem bi v tej luči pričakovali, da bi seveda imenovali dva kandidata, moškega in žensko, ki bi bila strokovnjaka na tem resorju, ki si ga Slovenija želi pridobiti," je dodal.

Vladi je očital taktične in strateške napake od samega začetka postopka imenovanja kandidata za evropskega komisarja. Dejal je tudi, da bi bilo "od vlade, ki stavi na feministično zunanjo politiko, [...] normalno pričakovati, da bi v Bruselj poslala dva kandidata".

Breznik: Gre za "ponižujoč odnos do slovenske vlade"

Franc Breznik. Foto: BoBo
Franc Breznik. Foto: BoBo

Kritičen do ravnanja vlade je bil tudi poslanec SDS-a in predsednik odbora DZ-ja za evropske zadeve Franc Breznik, ki je v izjavi med drugim dejal, da bi od predsednika vlade želel pridobiti popolno dokumentacijo glede imenovanja nove kandidatke, pa tudi "odgovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, zakaj je zavrnila slovenskega kandidata".

Sejo odbora DZ-ja za evropske zadeve, ki mora podati mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko Marte Kos, bo najverjetneje sklical v petek, čeprav je več predstavnikov vlade danes dejalo, da bi si sklic seje želeli čim prej.

Breznik je ob tem poudaril, da je DZ avtonomen organ. Vladi je očital servilnost, predsednici Evropske komisije pa "ponižujoč odnos do slovenske vlade". Tudi on je novi kandidatki Marti Kos očital pomanjkanje političnih in vodstvenih izkušenj, ki jih po njegovih besedah potrebuje evropski komisar ali komisarka.

Opozicija kritična do izbire kandidatke za komisarko

V vladnih strankah so zadovoljni

V koalicijskih poslanskih skupinah na drugi strani pa so povsem zadovoljni z odločitvijo vlade, da za kandidatko za evropsko komisarko predlaga Marto Kos. Ta se koalicijskim poslanskim skupinam danes v parlamentarni stavbi že predstavlja, koalicijski poslanci pa so ob tem izpostavili njene kompetence in izkušnje na diplomatskem področju.

Žavbi: "Navdušen sem nad izbiro"

Poslanec Svobode Lenart Žavbi, ki je tudi podpredsednik odbora DZ-ja za zadeve EU-ja, je izrazil "iskreno veselje in zadovoljstvo nad tem, da imamo v Sloveniji tudi drugo izjemno kompetentno kandidatko za evropsko komisarko". "Navdušen sem nad to izbiro in mislim, da bo izvrstna slovenska evropska komisarka," je poudaril. Glede datuma pristojnega odbora, na katerem bodo podali mnenje o kandidaturi, je dejal, da ne ve, kdaj bo, da pa se trudijo, da bi bil čim prej.

Dosedanjega dogajanja in odnosov stranke Svoboda z Marto Kos, nekdanjo podpredsednico Gibanja Svoboda, ki so jo sprva predlagali tudi za kandidatko za predsednico republike, a so se nato razšli, Žavbi ni želel komentirati. Poudaril pa je, da je bil njegov osebni odnos s kandidatko vedno dober in iskren, tako da je zelo vesel, da je ona kandidatka za evropsko komisarko. Po njegovih besedah je kandidatka izjemno kompetentna. "Zdi se mi, da ji predsednica Evropske komisije nima česa očitati," je dodal.

Sorodna novica Von der Leyen reže komisarsko torto – kdo bo dobil največji kos in kdo drobtinice?

Hot: Nikjer ne piše, da mora biti kandidat politik

Po besedah poslanke in podpredsednice SD-ja Meire Hot je bila izbira Marte Kos pričakovana, saj jim je predsednik vlade že na petkovem sestanku dal vedeti, da se nagiba k njeni nominaciji. Po mnenju SD-ja gre za primerno kompetentno kandidatko.

Ob tem je poudarila, da so za Tomažem Veselom, ki je od kandidature odstopil, absolutno stali, čeprav so se postavila "neka merila v kontekstu, da mora biti to politik". "Nikjer v pogodbi o delovanju Evropske unije ne piše, da mora biti kandidat za komisarja politik," je dodala. V SD-ju tako po besedah Hot obžalujejo, da je Vesel odstopil, pozdravljajo pa tudi njegov pogum, da se je umaknil, ko je ugotovil, da obstajajo neka nesoglasja.

Obenem pa so po njenih besedah v SD-ju veseli, da je Marta Kos sprejela kandidaturo in s tem tudi izkazala izjemen pogum. Menijo, da bo glede na kompetence in dosedanje delo v diplomatskih vodah zadevi kos. Hot je potrdila še, da v SD-ju niso predlagali nobene kandidatke za komisarko, in ponovila, da si zunanja ministrica iz njihovih vrst Tanja Fajon ni želela kandidature.

Vatovec: Ursula von der Leyen ima dvojna merila

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je po srečanju z Marto Kos v njihovi poslanski skupini pojasnil, da kandidatko in njeno dosedanje delo že poznajo in da je po njihovi oceni "zagotovo popolnoma kvalificirana tudi za takšno mesto". Po njegovih besedah so imeli v poslanski skupini z njo konstruktiven pogovor, predvsem katere stvari bi lahko v Evropski komisiji pokrivala, kakšno bi bilo sodelovanje s Slovenijo in kaj se ji zdijo prednostne naloge, ki bi jih lahko tudi kot država zagovarjali v Evropski uniji.

"Pod črto lahko rečem, da je bil pogovor zelo konstruktiven, in mislim, da je v tem trenutku glede na vse dogajanje preteklih dni Marta Kos odlična izbira," je dejal. Obenem pa je napovedal, da se bodo v stranki o tem formalno izrekli v torek na seji izvršnega odbora.

Na vprašanje glede pritiskov iz EU-ja na Slovenijo je Vatovec dejal, da Slovenija ni edina v tej zgodbi. "Seveda je tukaj zraven še nekaj drugih manjših držav, kar govori na neki način o dvojnih merilih, ki jih ima Evropska komisija, ali pa, če želite predsednica Evropske komisije. To ni zares pravi feminizem, ki bi zagovarjal to, da so ženske zastopane v Evropski komisiji zaradi tega, ker so sposobne, ampak gre zgolj za najbolj banalne matematične kvote," je dejal.

Kdo je Marta Kos