Kandidatko za evropsko komisarko bo, kot kaže, izbral premier Golob

O tem, zakaj so pri uravnoteženju nove Evropske komisije po spolu na udaru predvsem male države, pa se je novinarka TV Slovenija Marta Razboršek pogovarjala z novinarjem Eddyjem Waxom iz Politica.

Sorodna novica Se Sloveniji obeta resor za širitev EU-ja?

Politico je med prvimi pisal, da so na udaru za spremembo kandidata v kandidatko predvsem majhne države.

"To so politično manj vplivne države, na katere lahko bolj pritisne in jim ponudi boljši resor," ugotavlja Eddy Wax.

Vlade Slovenije, Malte in Romunije tudi niso del Evropske ljudske stranke, katere špicenkandidatka oz. vodilna kandidatka je bila Ursula von der Leyen.

"Nekateri v Bruslju se sprašujejo, zakaj ni treba kandidata zamenjati s kandidatko vladam, ki so del Evropske ljudske stranke," navaja Wax.

A von der Leyen je bila jasna – dozdajšnji komisarji lahko ostanejo ne glede na spol, pri novih se je treba potruditi za uravnoteženje. Med velikimi članicami je Francija obdržala starega komisarja, iz Nemčije je sama predsednica Evropske komisije.

Eddy Wax pravi: "Španija predlaga kandidatko, Italija je ne, a mislim, da se Meloni ne bo kar tako uklonila von der Leyen, saj sploh ni glasovala zanjo."

Sorodna novica Janša: "To, kar se dogaja s kandidaturo za Evropsko komisijo, je sramota"

Kot so med nedavnim obiskom von der Leyen pri nas potekali zakulisni pogovori in glede na odstop Vesela je Wax prepričan: "Mislim, da predsednik vlade Robert Golob tega ne bi sprejel, če ne bi nekaj dobil v zameno. Precej ponižujoče za državo in Tomaža Vesela je, da morata odstopiti od kandidature."

Mogoč je tudi širitveni resor, ki ga je von der Leyen omenila na Blejskem strateškem forumu.

"Če bi Sloveniji ponudili ta resor, bi bila to velika zmaga. To bi morda pojasnilo, zakaj je Tomaž Vesel odstopil," še pravi Eddy Wax.

Kdo bo vodil resor, ki ga bo tudi Sloveniji predvidoma na začetku prihodnjega tedna namenila predsednica Evropske komisije, bomo izvedeli jutri, ko bo ime kandidatke obravnavala vlada.

Pogovori z Marto Kos, nekdanjo podpredsednico Gibanja Svoboda, ki je zapustila stranko, so po naših zanesljivih informacijah potekali. Čeprav ime ali imena za zdaj niso znana niti koaliciji, vlada oziroma Svoboda jutri preseneti morda celo z dvema kandidatoma, še poroča Marta Razboršek.

O izbiranju komisarskega kandidata oziroma komisarske kandidatke se je Tanja Gobec pogovarjala z nekdanjo evropsko komisarko Violeto Bulc.

Politično s Tanjo Gobec