Avstrija je bila pred leti po posredovanju Bruslja prisiljena na trg poslati tudi krajše, desetdnevne vinjete. Vendar pa Slovenija vinjete uvaja le kot prehodni ukrep na poti k satelitskemu cestninjenju. Foto: EPA
Avstrija je bila pred leti po posredovanju Bruslja prisiljena na trg poslati tudi krajše, desetdnevne vinjete. Vendar pa Slovenija vinjete uvaja le kot prehodni ukrep na poti k satelitskemu cestninjenju. Foto: EPA
Komisija čaka pojasnila o vinjetah

Če komisija ugotovi, da odločitve niso skladne s pogodbami, seveda lahko sproži vsem dobro znani postopek, je v Bruslju dejal komisijin tiskovni predstavnik Mark English, a poudaril, da govori na splošno in ne o primeru slovenskih vinjet, poroča Radio Slovenija.

Postopek proti članici zaradi kršenja pogodb je sestavljen iz treh stopenj. Prva je uradno opozorilo, druga pa od članice zahteva spremembo spornih ukrepov. Če država - ponavadi v dveh mesecih - kršitve ne odpravi, komisija primer izroči Sodišču evropskih skupnosti.

Slovenskim vinjetam sicer nasprotuje Avstrija, ki je morala pred leti pri pobiranju cestnin uvesti tudi desetdnevne vinjete. Obstajajo tudi drugi primeri, ko so bili sproženi postopki zaradi cestnin, je še povedal English, a poudaril, da posameznih primerov med seboj ni mogoče primerjati.

Bruselj še čaka, nato bo čakala Slovenija
Pri Evropski komisiji v Bruslju zatrjujejo, da zaenkrat še niso dobili odgovora slovenske vlade na pismo, v katerem so sredi junija zahtevali dodatna pojasnila glede uvedbe vinjet v Sloveniji. Ker pa vedo, da je vlada odgovor potrdila na zadnji četrtkovi seji, so prepričani, da bo ta v Bruselj prišel v kratkem. Kot je v takih primerih običaj, pa je English že napovedal, da vsebine pisma ne bodo komentirali, preden ga ne bodo podrobno proučili.

Evropska komisija je v pismu, za katerega zatrjujejo, da je za zdaj le izmenjava informacij in ne začetek postopka zaradi kršenja pravnega reda Unije, zaprosila za splošna pojasnila o uvedbi vinjet, postavila pa je tudi nekaj specifičnih vprašanj. "Kot veste, je glavna naloga komisije zagotoviti, da so vsi ukrepi, ki jih sprejmejo članice, v skladu z evropskimi pogodbami in to je naš namen tudi v tem primeru," je ob tem povedal tiskovni predstavnik EK-ja.

Vinjete niso omejujoče narave
Slovenska vlada je v sprejetem obširnem odgovoru sicer zapisala, da uvedba vinjet ne more predstavljati ukrepa, ki bi diskriminiral na podlagi državljanstva. Ukrep po njenem tudi ne more preprečiti niti omejiti dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po ozemlju evropskega notranjega trga.

Komisija čaka pojasnila o vinjetah