Malta zatrjuje, da
Malta zatrjuje, da "investitorje" preveri v podatkovnih bazah Mednarodnega kazenskega sodišča in Interpola. Foto: MMC RTV SLO
Evro
Denar kupi tudi državljanstvo v EU-ju. Foto: BoBo

Nekatere evropske države jim svoje državljanstvo preprosto prodajo, pri čemer tudi dobro zaslužijo. Malta tako državljanstvo "prodaja" po ceni okoli milijon evrov.

Malta vabi z "individualnim programom za investitorje"
Po podatkih iz brošure agencije Identity Malta, ki obravnava prošnje za državljanstvo, deluje malteški "individualni program za investitorje" po naslednjem postopku: 350 tisoč evrov je treba vložiti v nakup nepremičnine, 150 tisoč v malteške obveznice ali delnice, 650 tisoč pa v državni razvojni in socialni sklad. K prošnji je mogoče dodati ožje družinske člane, ki stanejo dodatnih 25 ali 50 tisoč evrov na osebo.

Malteški vladni predstavniki navajajo, da so v zadnjih dveh letih podelili državljanstvo skoraj 700 neevropskim državljanom, kar naj bi v državno blagajno prineslo več sto milijonov evrov. Bruseljski kritiki z leve in desne trdijo, da malteška podjetnost predstavlja tveganje za evropsko varnost in izhod v sili za premožne Ruse, ki bi se radi ognili gospodarskim sankcijam.

Z Malte odgovarjajo, da skrbno nadzirajo vse prosilce in da njihova imena preverjajo v podatkovnih bazah Mednarodnega kazenskega sodišča in Interpola.

Največ novih državljanov je iz Rusije
Po navedbah malteških medijev naj bi bila večina novih Maltežanov, ki so dobili državljanstvo po "individualnem programu za investitorje", res iz Rusije; sledijo državljani drugih držav nekdanje Sovjetske zveze in Bližnjega vzhoda.

Pridobitev državljanstva po investitorski poti omogočajo še nekatere druge evropske države, med njimi Avstrija, kjer je pogoj za državljanstvo naložba v domače gospodarstvo v znesku med tremi in desetimi milijoni evrov.