V preteklih dneh so bili v Atenah številni protivarčevalni protesti. Foto: Reuters
V preteklih dneh so bili v Atenah številni protivarčevalni protesti. Foto: Reuters

V Atene bodo poleg predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), prišli še predstavniki evrskega reševalnega mehanizma ESM. začetek pogovorov o tretjem paketu posojila Grčiji, ki se giblje med 82 in 86 milijardami evrov, pa so prestavili, zaradi varnostnih pomislekov.

Po poročanju agencije Reuters so predstavniki omenjene četverice dejali, da ne bodo začeli pogajanj vse dokler ne bo - glede na občutljivost teme in javnega nezadovoljstva nad sprejetimi varčevalnimi ukrepi - zagotovljena ustrezna lokacija. Z varnostnega vidika pa morajo zagotoviti tudi logistično varno rešitev.

V Atenah naj bi se tako pogovori z upniki in grško vlado začeli v soboto in bodo tehnične narave. Ključen del pogajanj je memorandum o soglasju, v katerem bodo opredeljeni podrobni pogoji za posamezne obroke posojila.

Prvo izplačilo do 20. avgusta
Grški parlament je v preteklih dneh že potrdil dva paketa ukrepov, ki jih Grčija mora izvesti, da bi dobila novo finančno injekcijo. Če bodo stekli tudi pogovori z upniki, bo država prvo izplačilo iz novega programa pomoči dobila 20. avgusta.

Takrat se izteče rok, ko mora ta sredozemska država ECB-ju vrniti nekaj več kot tri milijarde evrov posojila, sicer bodo morale članice EU-ja znova poseči po kratkoročnem posojilu za Grčijo. V začetku tedna je Grčija s kratkoročnim posojilom v višini 7,16 milijard evrov povrnila del posojila ECB-ju in IMF-u.

Institucije so nujne finančne potrebe Grčije ocenile na 12 milijard evrov: sedem milijard v juliju in pet milijard v avgustu. Če Grčiji in upnikom dogovora ne bi uspelo doseči pravočasno, bi bila potrebna dodatna premostitvena pomoč, najverjetneje iz mehanizma EFSM, saj se je ta ob preučitvi vseh možnosti za kratkoročno financiranje izkazal za najboljšo.