Tünka je nasoljeno svinjsko meso, ki ga popečejo, vložijo v posodo in zadelajo z zaseko. Foto: www.slovenia.info
Tünka je nasoljeno svinjsko meso, ki ga popečejo, vložijo v posodo in zadelajo z zaseko. Foto: www.slovenia.info

Evropska komisija je prleško tünko uvrstila na seznam proizvodov z zaščiteno geografsko označbo. S to označbo se zaščitijo kmetijski pridelki in živila, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju in imajo posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz tega geografskega območja.

Ko je proizvod registriran pri Evropski komisiji, je s tem ime proizvoda zaščiteno na celotnem območju EU-ja pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki potrošnika lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda. Med slovenskimi izdelki, ki so zaščiteni na evropski ravni, so tudi belokranjska pogača, idrijski žlikrofi, prekmurska gibanica in ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre.

Na ravni EU-ja sicer obstajajo tri različne oznake za zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Poleg geografske označbe še označba porekla in označba zajamčena tradicionalna posebnost. Komisija mora nacionalne vloge za te tri označbe preučiti v roku enega leta od njihovega prejema. Če je vloga popolna, Evropska komisija v Uradnem listu EU-ja objavi povzetek vloge, nato pa lahko v roku šestih mesecev od objave države članice ali tretje države podajo ugovore na objavljene vloge. Če ugovorov ni, komisija proizvod registrira.