SLS je nasprotoval finančni pomoči Slovenije Grčiji, ki nedvomno še dodatno obremenjuje slovenske javne finance, spominja Žerjav. Foto: BoBo
SLS je nasprotoval finančni pomoči Slovenije Grčiji, ki nedvomno še dodatno obremenjuje slovenske javne finance, spominja Žerjav. Foto: BoBo

Po mnenju predsednika SLS-a Radovana Žerjava očitno ni neke načelnosti, trdnih kriterijev, ki bi morali zagotavljati trdnost evra kot skupne valute, saj se nekatere članice evrskega območja morajo držati predpisanih pravil in zahtev, druge pa kljub kršenju teh dobijo pomoč.

Kaj bo z valuto, če ne bo ukrepov?
Zato Žerjav poziva slovenskega finančnega ministra Franceta Križaniča in predsednika vlade Boruta Pahorja, da javnosti predstavita načrt oziroma poročilo, kako in v kakšnem časovnem intervalu bo Slovenija dobila povrnjeno finančno pomoč, ki jo je namenila Grčiji.

»Ključno vprašanje ni grožnja z nevarnostjo, da bi se v primeru odhoda Grčije iz evroobmočja lahko območje z evrom "razletelo brez razloga", kot pravi vodja evroskupine Jean-Claude Juncker, ampak, kaj bo s prihodnostjo skupne valute, če se ne bo odločno ukrepalo znotraj sistema skupne valute,« je prepričan.

Skrivni sestanek evropskega vrha
Grški mediji so namreč poročali, da naj bi se udeleženci petkovega srečanja (luksemburški premier, finančni ministri Italije, Francije, Nemčije, Španije in Grčije, evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn in predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet) pogovarjali o ublažitvi pogojev, ki so jih postavili v zameno za pomoč pri okrevanju globoko zadolžene Grčije.

To je sicer vodja evroskupine Jean-Claude Juncker zanikal in zatrdil, da so ministri izključili kakršno koli možnost prestrukturiranja grškega dolga. V Evropski komisiji pa zagotavljajo, da v Grčiji izvajajo redni nadzor uresničevanja zastavljenega programa reform in bodo o tem poročali na srečanju v Bruslju.

Pahor z diplomatskim odgovorom
Na slovenskem finančnem ministrstvu so sicer v petek zatrjevali, da o kriznem sestanku ne vedo ničesar, predsednik vlade Pahor pa je dan za tem povedal, da je bila Slovenija obveščena o novih okoliščinah, v katerih se je znašla Grčija. Odgovoru, ali bo Slovenija še kdaj videla dobrih dvesto milijonov evrov, se je diplomatsko izognil, rekel je le, da ima finančni minister natančna navodila, kako naj ravna v zvezi s tem.